Az NFL történetének 5 legjobb edzője

Az NFL történetének legjobb játékosairól már írtunk listát, azonban a legjobb focisták sem képesek nagy sikereket elérni a megfelelő edzők nélkül. Ebből a kategóriából is rengeteg kiváló jelöltet lehetne említeni, most a valaha volt öt legnagyobbat próbáltuk összeszedni.

5. George Halas

Decatur Staleys/Chicago Staleys/Chicago Bears (1920–1929, 1933–1942, 1946–1955, 1958–1967)

Halas alapította a Chicago Bearst, és több ízben is edzette a csapatot.

Egész konkrétan négy különböző évtizedben nyert bajnoki címet, amire rajta kívül senki sem volt képes.

Először 1921-ben, utoljára 1963-ban ült fel az NFL trónjára, ami jól mutatja, kiválóan tudott alkalmazkodni a változó időkhöz.

Összesen 318 győzelmet aratott karrierje során, amely a második az örökranglistán, és 8 bajnoki címet is bezsebelt.

A Bears volt az első franchise, amely csapatújságot adott ki, és amely a mérkőzéseit a rádióban közvetítette – kvázi ő indította el a sportot a profivá válás útján. Halasról nevezték el az NFC konferencia bajnoki címéért járó trófeát is.

 4. Paul Brown

Cleveland Browns (1946-1962), Cincinnati Bengals (1968-1991)

Ő alapította a Cleveland Brownst, amellyel 14-szer nyerte meg a csoportját, 10-szer jutott döntőbe és 3-szor meg is nyerte azt még a Super Bowl éra előtt.

Miután Clevelandből távozott, a Bengalsnak is ő lett az első edzője, pár év alatt pedig itt is rájátszásba vezette a csapatot, első hét évében háromszor is.

Brown nagy hangsúlyt fektetett a mentális felkészülésre,ő hozta létre az első playbookot, amiben a csapat játékait összeírták, illetve meccsfelvételeket is ő elemzett először. Igazi újítónak számított a korában.

3. Don Shula

Baltimore Colts (1963-1969), Miami Dolphins (1970-1995)

Shula irányította az NFL történetének egyetlen csapatát, amely úgy tudta megnyerni a Super Bowlt, hogy az egész idényben egyszer sem kapott ki – az 1972-es Dolphins veretlen szezonját a mai napig senki sem tudta megismételni.

Forrás: AFP/Jeff Haynes

Shula ezen kívül a valaha volt legtöbb győzelemmel is rendelkezik az NFL történetében, 33 főedzői szezonjából 31-szer végzett pozitív mérleggel. És ha ez nem lenne elég, akkor a Versenybizottság elnökeként modernizálta a focit, ami erősebb támadósorokhoz, több ponthoz és ezáltal több nézőhöz vezetett.

Na de akkor miért nincs feljebb a listán? Mert 33 év alatt mindössze kétszer nyert Super Bowlt (hatszor jutott be), és a rájátszásban csak 19-17-es mérleget tud felmutatni.

2. Vince Lombardi

Green Bay Packers (1959-1968), Washington Redskins (1969)

Nem véletlenül van róla elnevezve a Super Bowl-trófeája, és ez a tény rengeteget elmond arról, hogy mekkora hatása volt a játékra.

Lombardi zseniális edző volt, kiváló motivátor és különleges stratéga. Kilenc év alatt ötször nyert bajnokságot a Packers élén, ebből kettő az első két Super Bowl volt (előtte „csak" NFL bajnoki címről volt szó).

Sajnálatos módon nem volt hosszú a karrierje, ugyanis rákkal diagnosztizálták, ami miatt 56 évesen abba kellett hagynia az edzősködést, majd egy évvel később el is hunyt.

1. Bill Belichick

Cleveland Browns (1991-1995), New England Patriots (2000- )

Kétség sem férhet ahhoz, hogy minden idők legjobbja a mai napig is edzősködő Bill Belichick, aki védőkoordinátorként kétszer, majd főedzőként a New England Patriotsszal hatszor (!) hódította el a Lombardi-trófeát.

Emellett még 3-szor jutott be a Super Bowlba főedzőként (tehát összesen 9-szer nyerte meg a konferenciáját a Patriots élén), illetve az ő neve mellett találhatjuk a valaha volt legtöbb rájátszás-győzelmet is (magasan túlszárnyalva mindenkit). 22 év alatt 17-szer nyerte meg a csoportját a Patriots élén és 20-szor jutott rájátszásba, ami egészen elképesztően konzisztens dominanciát mutat.

Forrás: AFP/2020 Getty Images/Maddie Meyer

Igazi védőguru, aki rengeteg újítást hozott be a fociba, és aki mesterien alakította a csapatait az ellenfél erősségeinek semlegesítésére.