Hiányzik a szakáll? A James Harden üzlet

James Harden 2012 óta volt a Houston Rockets kötelékében, mielőtt a szezon elején a Brooklyn Netshez igazolt. A Texasban töltött idő alatt a liga egyik legjobb kosarasává nőtte ki magát, 2018-ban elnyerte az NBA Legértékesebb Játékosa címet (MVP) is. Az biztos, hogy távozása fenekestől felforgatta volt csapata keretét, de hogy egy minden évben a rájátszásban szereplő együttesből a leggyengébbé válnak, arra nem sokan számítottak.

Kezdjük ott, hogy mit kapott vissza az üzletből a Rockets.Jó formán semmit, sokan legalább is így gondolják.

Részben igazuk van, hiszen a nagyobb nevek közül Jarrett Allen már Clevelandben gyűjti a lepattanókat, Caris Levert pedig az indianapolisi szurkolók arcára csal mosolyt játékával.

Helyette érkezett Victor Oladipo, aki azóta már a tavalyi döntős Heat mezét hordja. Ennyit sikerült kisajtolni az üzletből az egyik legjobbért cserébe?

Tulajdonképpen nem.A Rockets mindent bevetett, hogy nyerjen egy gyűrűt a Harden-éraban. Idecsábították Chris Pault és Russell Westbrookot is, feláldozva rájuk minden draft pickjüket.

Érdekes, hogy az öt legmagasabb fizetéssel rendelkező játékosból négy megfordult náluk az elmúlt két évben, mégsem jött össze az áhított siker.

Sztárokból már csak John Wall maradt Houstonban, de a keretben rengeteg lehetőség van, a fiatal generáció ígéretes.Christian Wood, Kevin Porter Jr. és Jae'Sean Tate köré könnyen építkezhet Stephen Silas.

Emellett a szabadúszók piacán is bőkezűen halászhatnak, hiszen magas fizetéseket tudnak ajánlani a játékosoknak. Ha július végén sikerül jól választaniuk a drafton (3 első körös pickkel), és a lejáró szerződéssel rendelkezők közül is becsúszik egy-egy nagy fogás, akkor visszaérhetnek a ranglétrán oda, ahol Hardennel voltak.

Elég ez? Jó üzletet csináltak? Kihozták a maximumot? Aligha.

De azok a feltételezések, hogy semmit sem kapott vissza a Houston, erősen vitathatóak.

Mondjuk úgy, hogy befektettek a jövőbe. Kockáztattak. Azt, hogy megérte-e, majd az idő eldönti.

Mészáros Márk