A Harvardról az olimpiára

Gabby Thomas minden idők harmadik legjobb eredményével nyerte a női 200 méter síkfutás válogatóját Amerikában, így utazhat Tokióba. Ez idáig egy átlagos hír, de elképesztő, milyen történet van a 24 éves atléta mögött.

Thomas a 21.61 másodperces eredményével a világ második leggyorsabb hölgye lett a szombati válogatón, mivel ennél csak Florence Griffith-Joyner tudta gyorsabban lefutni a távot még 1988. szeptember 29-én, igaz, akkor kétszer is.

Azonban nem csak elképesztő sebessége miatt lehet felnézni a szélvészgyors sprinterre, hanem példamutató tanulmányi eredményei miatt is.

A Harvard egyetemen neurobiológiából diplomázott, és sokak szerint ő lesz a neves egyetem második olimpiai bajnoka atlétikában.

Korábban csak James Connolly tudott aranyat szállítani a Harvardon végzettek közül, és neki sem mostanában sikerült, ugyanis az 1896-os ötkarikás játékokon nyerte meg a hármasugrást.

Gabby Thomas nem elégedett meg egyetlen diplomával. Amikor a tavalyi évben elkezdődött a Covid-19 járvány, és emiatt elhalasztották az olimpiát, a fiatal futó úgy gondolta, megint a tanulásé lehet a főszerep.

És mi mást érdemes tanulni egy járvány kellős közepén, mint járványtant. Emellett pedig még egészségügyi menedzsmentet is tanul a Texasi Egyetem mesterkurzusán.

Thomas a válogató döntője előtt a következő generációnak is üzent. Ezt azzal magyarázta, hogy amikor gyerekkorában nézte a televízió előtt ülve a futamokat, nagyon távolinak tűnt számára, hogy egyszer ő is ott szerepeljen.

Az üzenete fontos:Álmodj nagyokat, csináld azt, amit szeretsz, mert mindenre képes vagy!

A tokiói olimpia szervezői is nagyon várják már, hogy az amerikai sprinterhölgy náluk versenyezzen, hiszen jó eséllyel a japán fővárosban meg fog dőlni Florence Griffith-Joyner 23 éves világcsúcsa 200 méteres női síkfutásban.