Az NHL történetének 10 legjobb játékosa - 2. rész

Számtalan kiváló játékos korcsolyázott már a jégen ütővel a kezében, szórva a gólokat, osztogatva a gólpasszokat, zseniális védekezéseket bemutatva. Most megpróbáltuk összeszedni a valaha volt 10 legjobbat. Következik a top 5.

5. Maurice Richard

1942-1960, Montreal Canadiens

Talán nem meglepő, hogy itt van a listánkon az a személy, akiről elnevezték az alapszakasz legtöbb gólját szerző játékosának járó trófeát.Richard megtestesítette mindazt, amit egy jó támadótól várunk.

Ő volt az NHL történetében az első, aki egy szezonon belül 50 gólt tudott szerezni, és ő érte el először az 500-as határt karrierjében. Ötször vezette a ligát gólokban, tizennégyszer lett All-Star, és nyolcszor nyert bajnokságot a Canadiens színeiben.

 4. Mario Lemieux

1984-1997, 2000-2005, Pittsburgh Penguins

Lemieux különleges játékosnak számított, hiszen 193 centis magassága és 90 kilója ellenére, nagyon gyors és agilis volt.

Hatszor vitte haza az Art Ross-trófeát, az egy szezonon belüli legtöbb pont ranglistán a top 17-ben ötször is szerepel a neve, 1989-90-ben egy híján elérte a 200 pontos álomhatárt, és csak Wayne Gretzky volt arra képes rajta kívül, hogy négy különböző idényben is legalább 69 gólt szerezzen.

Sőt, ha meccsekre lebontjuk, akkor Lemieux több gólt szerzett, mint a legendás Gretzky. 

Sajnálatos módon a kétszeres bajnok karrierje félbeszakadt az egészsége miatt, egy időre vissza is kellett vonulnia hátproblémái következtében, de emellett a rákot is legyőzte – 1993 januárjában diagnosztizálták, átesett a kezeléseken, márciusban visszatérve az utolsó 20 meccsen 30 gólt lőtt és 26 gólpasszt osztott ki.

Visszavonulása után a pénzügyi gondokkal küzdő Penguins többségi tulajdonosa lett – utána pedig visszatért, és még öt évet húzott le a jégen.

3. Bobby Orr

1966-1978, Boston Bruins, Chicago Black Hawks

A jégkorongozás történetének legjobb védőjátékosa.

Szinte forradalmasította a hokit, hiszen védőként rendkívül hasznos volt támadásoknál is, ő lett az első hátsó játékos, aki vezette a ligát pontokban (kétszer is megtette, egyszer pedig második volt).

A két Hart-trófea bezsebelése mellett zsinórban nyolcszor választották meg a liga legjobb védőjének, és egymást követően háromszor a legértékesebb játékosának.

Ráadásul mindössze tíz szezon alatt érte el ezeket a sikereket, hiszen sajnálatos módon harminc évesen a sérülések miatt vissza kellett vonulnia. Ebben a periódusban viszont dominálta a ligát, és forradalmasította a posztját.

 2. Gordie Howe

1946-1980, Detroit Red Wings, Houston Aeros, New England Whalers, Hartford Whalers

Howe nem véletlenül kapta meg a Mr. Hockey becenevet, hiszen mielőtt megérkezett volna a ligába listánk első helyezettje, azelőtt Howe állított fel ezernyi rekordot az NHL-ben.Átlépte a szinte átléphetetlen 800 gólos határt, és még 52 évesen is betalált a profik közt – 32 éves karrierje a második világháború végétől a hidegháború közepéig tartott.

Soha senki nem lépett pályára annyi meccsen (1767), mint ő, és zsinórban 22 szezonban érte el a 20 gólos határt, ezeket valószínűleg soha senki nem dönti már meg.

Egyesek a hoki Babe Ruth-ának nevezték, ugyanis rendkívül jóképű volt, kiváló fizikummal rendelkezett, Superman-szerű atlétaként írták le az 1950-es évek híradásai.

Technikás és nagyon kemény is volt, ezért híresült el a Gordie Howe-mesterhármas, amikor egy játékos gólt szerzett, gólpasszt adott és verekedésbe keveredett egy meccsen.

1. Wayne Gretzky

1978-1999, Indianapolis Racers, Edmonton Oilers, Los Angeles Kings, St. Louis Blues, New York Rangers

Az NHL Rekordok Könyvét át is nevezhetnénk Wayne Gretzky visszaemlékezéseire, hiszen megannyi csúcsot állított fel karrierje során.Közel s távol nincs hozzá fogható gólokban és asszisztokban.

Előbbiből 894-et, utóbbiból 1963-at szerzett – soha senki nem gyűjtött annyi pontot, mint ahány gólpasszt kiosztott Gretzky.

Rajta kívül senki nem szerzett 200 pontot egy szezonban a történelem során, ő ezt négyszer is megtette. Az egy idényben szerzett gólok rekordját is ő tartja 92-vel, illetve teljességgel lehetetlen módon egyik évben 39 meccs alatt érte el az 50 pontos határt. Négyszer emelhette magasba a Stanley-kupát, tizennyolcszor lett All-Star, kilencszer vitte haza a Hart-trófeát és tízszer az Art Ross-trófeát.

Persze, a legjobb korszakban játszott jó csapatokban, jó rendszerekben, gyenge kapusok ellen, de akkor sem dominált úgy soha senki, ahogy Wayne Gretzky. És valószínűleg soha nem is fog.