Hello, foci: Elrajtolt az Eb

Beindult az élet, akarom mondani a futball, és mától egy hónapon keresztül élvezhetjük majd Európa legjobb válogatottjainak az összecsapásait. A 2021-re halasztott Eb máris történelemírással kezdődött, noha ez nem csak a játékosoknak volt köszönhető.

Volt itt minden: látványos megnyitó, labdát szállító kisautó, öngól, kapushiba. Talán az sem túlzás, hogy még a korábbiaknál is jobban vártuk az idei nyárra halasztott kontinenstornát, hiszen nem is olyan régen még arra készültünk, hogy 2020-ban elrajtol majd a viadal, ehhez képest még egy évet kellett várnunk erre a napra a koronavírus-járvány miatt.

Már azzal egyedülálló a Törökország – Olaszország mérkőzéssel elrajtoló torna, hogy nem egy vagy esetleg két országban, hanem egyenesen tizenegyben rendezik meg a meccseket.

Az is okozhatott fejvakarást, hogy a Rómában rendezett nyitómérkőzésen az olasz válogatott volt a "vendégcsapat", bár ezzel a felállással valószínűleg többször is találkozunk majd a több rendező város miatt. A sima, 3-0-s olasz győzelemmel záródó meccs máris történelemírással kezdődött, hiszen Stéphanie Frappart személyében az első női játékvezetőt köszönthettük az Eb-k történetében, a francia sípmester a negyedik bíró szerepét töltötte be, emellett a torna első találata egy öngól volt, miután Demiral a saját hálójába juttatta a labdát, erre sem volt még példa a korábbi kiírásokban.

A Törökország – Olaszország mérkőzéssel kapcsolatban több kérdést is felmerült: Vajon megszakad az olasz válogatott évek óta tartó veretlensége? Története során először sikerül legyőznie a törököknek az olaszokat? A válaszokat már tudjuk: Nem és nem. Olaszország veretlenségi sorozata immáron 28 meccs óta tart, míg a török válogatott továbbra sem talál fogást az Azzurrin.