Fernando Alonso: Az elnyűhetetlen spanyol

Egyszer már visszavonult a Formula-1-ből. Csökkent volna az éhsége? Dehogy, éppen ellenkezőleg, megjött újra. Nyolc éve nem nyert futamot, de ha jövőre behúzná a vb-t, rekorder lenne. Akár egy film címe is lehetne: Alonso visszatért! És hidd el, nem levezetni.

Úgy tűnt, hogy a kétszeres spanyol világbajnok 2018-ban örökre búcsút int a száguldó cirkusznak. Már csak azért is, mert látszólag, remekül érezte magát az új "kalandok" során. A visszavonulás után nyert hosszútávú-világbajnoki címet a Toyotával, és kétszer a Le Mans-i 24 órás versenyt is behúzta.

Indult az Indy 500-on, ahol első próbálkozásra bizonyította tehetségét, hiszen vezette is a versenyt, amíg ki nem esett motorgond miatt. A következő két évben a McLarenen múlt a gyenge teljesítménye. A 24 órás versenyek közül megnyerte Daytonát is, és a Dakar-rali világába is belekóstolt egy tizenharmadik helyezéssel.

Nagyon intenzív időszak volt ez a spanyol számára, aki saját bevallása szerint is kicsit pihenni szeretett volna, és nem vonzotta úgy az F1 az utolsó ott töltött éveiben, mint előtte. Érthető volt, hogy sok küzdelmes év után kicsit ki akart szakadni a sorozatból, ahol 2001-ben mutatkozott be.

Aztán hirtelen elvonási tünetei lettek, vagy felébredt és rájött, hogy nem jó helyen volt ezidáig, a lényeg, hogy 2020-ban kiderült, visszatér a Formula-1 mezőnyébe az újra brandelt Renault, azaz ma már Alpine színeiben.

Ő maga is beismerte, hogy a távol töltött idő alatt rájött, semmi sem olyan, mint az F1, és nagyon éhes a sikerre. A 2021-es szezon nehezen indult a számára. Ocon az év első pár futamán jobb teljesítményt nyújtott, azonban Alonso is javult futamról futamra. Az általa kimondott fő cél a 2022-es év, ahol bízik benne, hogy a szabályváltozások hatására az élre kerülhet az Alpine.

Forrás: AFP/Javier Soriano

2013 óta nem tudott futamot nyerni, de így is még mindig a legjobb pilóták között tartják számon. Pályafutása alatt egyszer esett meg, hogy a csapattársa megelőzte őt a világbajnoki pontversenyben. 2015-ben Jenson Button 16-11-re múlta felül a spanyolt, azonban az igazsághoz hozzátartozik, hogy az volt az első McLaren-Honda szezon, ahol különböző technikai problémák miatt, nyolc futamon célba se tudott érni Alonso. Képességeit jól mutatja, hogy 2018-ban a Formula-2-es bajnok, Stoffel Vandoorne, 21-0-ás verést kapott tőle az időmérőkön, ezzel ketté is törve az F1-es pályafutását.

Fernando Alonso kapcsán nem az a kérdés, hogy tud-e jól teljesíteni, hanem inkább az, hogy az autóban van-e potenciál. Az ő képességeit és céljait ismerve, két világbajnoki címmel nem feltétlenül vonul vissza (újra). Az utolsó esélye talán jövőre van, hogy ütőképes autóval behúzza a világbajnokságot. Győzelme rekordot jelente, hiszen 16 év telne el a két vb címe között! Minden esetre, tőle aztán senki nem sajnálná, sőt!

Kőrösi-Fehér Bence