Vajon láthatjuk még a ketrecben a UFC legjobbját?

Khabib Nurmagomedov a sportvilágban szinte egyedülálló, veretlen mérleggel, mindössze 32 évesen vonult nyugdíjba. Vagy mégsem?

A dagesztáni származású bunyós a világ legismertebb ketrecharc-szervezetének, a UFC-nek volt a könnyűsúlyú világbajnoka. Annak a promóciónak, amelynek az elmúlt negyedévszázadban rengeteg fantasztikus harcosa volt már, de közölük is kiemelkedett Khabib Nurmagomedov.

Az orosz színekben indult versenyző 2008. és 2020. között minden egyes meccsén győztesen hagyhatta el a ketrecet, ráadásul 29 összecsapásából csupán tízet hagyott a pontozókra, a többit idő előtt fejezte be.

Khabib kelet-európai tornákról indulva végül az UFC-nél is felért a csúcsra. Ráadásul a könnyűsúlyú mezőnyben olyan dominanciával ment át a riválisokon, amire még az ellendrukkerei is csak csettinteni tudtak a nyelvükkel.

Hogy mást ne mondjunk, a mai napig minden idők legnézettebb UFC gáláján lefojtotta a sportág nagyságát, Conor McGregort, aztán utolsó címvédésén szintén fojtással állította meg kihívóját, Justin Gaethje-t.

A videó a sportágra jellemző harcos jeleneteket tartalmaz!

És hogy miért jelentette be 32 évesen minden idők egyik legjobbja, hogy visszavonul? Nos, egy családi tragédia miatt. Khabib fő edzője és mentora az édesapja volt, akit rajongásig szeretett a dagesztáni bunyós. Éppen ezért volt óriási törés az életében, amikor tavaly nyáron a koronavírus szövődményeként elhunyt Abdulmanap Nurmagomedov.

A veretlen világbajnok még bevállalt egy utolsó címvédést a halálesetet követően, majd hibátlan mérleggel szögre akasztotta a kesztyűt.  

Khabib a „nyugdíjba vonulást" követően sem tudott azonban elszakadni szeretett sportágától, most éppen edzőként áll a ketrec mellett, hogy tanítványait segítse győzelemhez. Sőt, a jövőben még az is lehet, ha édesanyja is rábólint a dologra, hogy még egy nagy harcra visszatérjen az oktagonba. Igaz, ehhez kellene egy olyan ellenfél is, aki valóban kihívást jelenthetne neki.