Magic Johnsontól LeBron Jamesig: Az NBA térhódítása

Az amerikai profi kosárliga rengeteg szupersztárt adott a nagyvilágnak, és elsősorban a Michael Jordanhez hasonló egyéneknek köszönhetően lett olyan sok ember imádott sportja.

A kosárlabda alapjait 1891-ben fektették le, és elég gyorsan elterjedt, hiszen egyszerű és nem erőszakos sport. Az első világháború alatt aztán nagyot ugrott a népszerűsége, amikor a Vöröskereszt szervezett meccseket szolgálaton kívüli katonáknak.

Az NBA-t (pontosabban elődjét) 1946-ban alapították, majd 1970 környékén volt az első nagyobb ugrás a liga népszerűségében, amikor nyolc éven belül 9-ről 18 csapatosra nőtt a bajnokság, így jóval több város lakosságát tudták megszólítani.

Az 1979-es év pedig történelminek bizonyult: bevezették a hárompontos szabályt, illetve ekkor érkezett a ligába Larry Bird és Magic Johnson is. A vezetésükkel a Boston Celtics és a Los Angeles Lakers hosszú időn át ádáz rivalizálást folytatott, ami az újabb csapatok, újabb városok integrálásával nagyban hozzájárult az NBA ugrásszerű növekedéséhez.

 A legnagyobb népszerűség-robbanást pedig természetesen Michael Jordan színrelépése jelentette, aki az NBA valaha volt legnagyszerűbb játékosa lett, és akiért minden fiatal rajongott – mindenki olyan akart lenni, mint Mike. Az általa vezetett 1992-es olimpiai csapat, a „Dream Team" pedig az egész világnak megmutatta, hogy az amerikai kosárliga a csúcsok csúcsa: átlagosan 43,75 ponttal verték ellenfeleiket barcelonai tornán.

Az internet elterjedésével, illetve a Jordanhez hasonló modern hősökkel, mint LeBron James, Kobe Bryant vagy Steph Curry, az egész világon közkedvelt lett a kosárlabda, ami mára a labdarúgáson kívül a legtöbb bajnokságot tudja felvonultatni a Földön. Fontos összetevője az NBA népszerűségének, hogy például az NFL-hez képest jóval játékosközpontúbb, így nem csapatokért, hanem emberekért tudnak rajongani a nézők.