Így lett a világ legnépszerűbb bajnoksága az NFL

Ha végignézzük az Egyesült Államok televíziós nézettségi toplistáit, akkor azonnal feltűnik, hogy van egy sport, ami dominálja a rangsorokat. Ez az NFL, aminek a nagydöntője, a Super Bowl minden évben a legnézettebb műsor Amerikában. De honnan is indult el az amerikai foci az USA-ban, és hogyan lett az ország első számú sportja?

A történet kezdetéig egészen az 1890-es évekig kell visszamennünk, ekkor kezdtek megalakulni az úttörő profi csapatok. Az első nagy ugrás 1920-ban következett be, amikor megalapították az American Professional Football Associationt, amit két évvel később National Football League-re kereszteltek át.

Az NFL az évek alatt több vetélytársat is kapott, köztük az American Football League volt a legbefolyásosabb. A rivalizálás végül egy újabb lökést adó egyezségben végződött: a két liga 1966-ban összeolvadt, és ekkor rendezték meg a két bajnokság legjobb csapatainak összecsapását, amit azóta az első Super Bowlként tartunk számon.

Ebben az időben körözte le az amerikai foci a baseballt, mint az USA első számú sportja (a nézők kedvence), majd a '70-es, '80-as években még inkább megerősítette ezt a pozícióját, és azóta sem adta át a helyét senki másnak.

A '90-es években az új televíziós szerződések adtak újabb löketet a népszerűségnek, és nem mellesleg a bevételeknek is, hiszen az NFL az egyik legjövedelmezőbb profi sportliga az egész világon. Épp most márciusban írták alá az új tévés megállapodásokat, amik újabb rekordbevételt hoznak majd a ligának. De nemcsak a tévék előtt, hanem a helyszínen is ez a legnépszerűbb belföldi sportág az egész világon, hiszen meccsekre lebontva a legmagasabb nézőszámmal rendelkezik.

A nemzetközi terjeszkedés közel tizenöt éve, 2007-ben indult be igazán, amikor először rendeztek mérkőzést Londonban. Részben ennek is köszönhető, hogy egyhamar nem fogja letaszítani senki az amerikai focit a népszerűségi trónról.