Egy megállíthatatlan brit királysága Brazíliában

Huszonöt rajthely. Összesen ennyi büntetést kapott szombatra és vasárnapra virradóra Sao Paulóban Lewis Hamilton, de a világbajnoki aspiránst ez nem állította meg. Új belsőégésű motorjának köszönhetően 44-es számú autójával teljesen más ligában versenyzett a többiekhez képest, így megállíthatatlannak bizonyult. A harc a világbajnoki címért : beizzítva!

A Brazil Nagydíjat minden csapat és versenyző kedveli, hiszen rengeteg világbajnokság dőlt el itt, és sokak példaképe, Ayrton Senna is e nemzet hazai hőse. De van, aki nem csak ezért kedveli ezt az országot.

Valtteri Bottas megszállottja a kávézásnak, így a hétvégére egy új sisakfestéssel érkezett. A kávészemes dizájn között a következő feliratot láthattuk:

Először megiszom a kávét, aztán csinálom a dolgomat.

Lehet, ennek köszönheti a szombati sprintfutamon elért győzelmét is, mely csapata számára rendkívül fontos volt, hiszen csapattársát utólag diszkvalifikálták a pénteki időmérő edzésről. A problémát a brit autójának hátsószárnya jelentette, mely nyitott állapotban a szabályokba foglalt 85 milliméteres maximális értéknél nagyobb mértékben nyílt ki az alsó laphoz viszonyítva.

Habár a különbség a megengedetthez képest csak plusz két milliméter volt, a szabály az szabály.  

S, hogy ez hogyan jutott az FIA tudomására? Max Verstappen jóvoltából, aki a pénteki időmérő után szabadkézzel „mérte meg" a Mercedes hátsószárnyát összehasonlítva azt a saját Red Bulljáéval, majd robbant is a bomba. Persze ezért a tettéért a hollandot is büntették, hiszen megsértette a parc fermé szabályt, így a 33-as versenyzőnek 50.000 eurót kellett fizetnie a versenybíráknak.

A kiszabott büntetések után Lewis Hamilton útja a győzelemig igencsak rögös volt, de sikerült elérnie, amit szeretett volna, és csökkente hátrányát ellenfeléhez képest a világbajnoki címért folyó küzdelemben.

Annyira nehéz hétvége volt ez. Az autónk jó volt. Tudtuk, hogy jön a motorbüntetés és legalább öt rajthellyel hátrébbról fogunk indulni. Aztán jött az időmérős kizárás, amely mindenkit lesújtott. Azonban mindenki összeszedett maradt. Óriási köszönet nekik

- nyilatkozta a leintés után, majd közölte a világgal: soha nem szabad feladni!

A hétvége előtt sosem hittem volna, hogy ilyen mértékben csökkenteni tudjuk a lemaradásunkat, mint ma. Ez a hétvége jól mutatta, hogy sosem szabad feladni, bármivel is nézel szembe. Csak menned kell tovább, nyomni a gázt, harcolni. A harcot soha, de soha nem szabad feladni  

Ugyan a pilóta sikeresnek tekinti a hétvégét, csapatfőnöke, Toto Wollf továbbra sem tud belenyugodni a dolgokba, pláne azután, hogy szerinte Max Verstappent nem büntették kellően, miután leszorította előzés közben a versenyzőjét a futam alatt.

Briliánsan versenyeztek, kemény védekezést láttunk, a határon autózva. Lewis nagyon okos volt, szuper okos, hogy elkerülte az összeérést. Mindketten szuper versenyzők, de ezért nem adni öt másodpercet... Ne már...

- bosszankodott, mivel úgy érezte: mindenki összefogott ellenük, az FIA-t is beleértve!

A csapat mindig is összetartó volt, de ez a döntés még sokkal közelebb hozott bennünket. Ellenünk hozták. Ez az, amit Lewis egész életében érzett, most pedig mi, csapatként is érezzük. Harcolni fogunk, nem leszünk áldozatok!

Persze Christian Horner ezt teljesen máshogy látja, és megvédte a 33-as pilótát.

A bírák helyesen döntöttek. Beszéltünk már erről nagyon sokszor: hagyni kell őket versenyezni, és szerintem helyesen döntöttek. Max keményen fog versenyezni és Lewis is pontosan ugyanúgy. Ez a két fickó a bajnoki címért küzd, persze, hogy kemény csatát vívnak. Szerintem fair volt, nem történt ütközés, és pár körrel később újrakezdték.

Ezzel persze Max Verstappen is egyetért, aki azért bevallotta: tudta, hogy nincs sok esélyesük a Mercedes ellen ezen a pályán, ám ennek ellenére nem adta fel.

Természetesen mindent megpróbáltunk ma, amit csak lehetett. Jó csata volt, de a végén hiányzott egy kis tempó. De én mindent beleadtam.

Őrült hétvégén vannak tehát túl a csapatok és a versenyzők, főként a világbajnoki esélyeseket nézve, azonban a Ferrari és a McLaren, továbbá az Alpha Tauri és Alpine között is élesedik a helyzet, hiszen a tabellán pár pont választja el a versenyzőiket.

Folytatás két olyan hétvégével, mely ugrás lesz az ismeretlenbe a száguldó cirkusz teljes mezőnyének, hiszen olyan pályákra megy a F1, ahol eddig még nem járt: Szaúd-Arábia és Katar.

A két éllovas közötti harc által biztosak lehetünk benne: nem fogunk unatkozni.

Brazil Nagydíj végeredmény (TOP3):

  1. Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Valtteri Bottas

Egyéni világbajnokság állása:

  1. Max Verstappen (332,5pt)
  2. Lewis Hamilton (318,5pt)
  3. Valtteri Bottas (203pt)

Csapatok közötti pontverseny állása:

  1. Mercedes (521,5pt)
  2. Red Bull (510,5pt)
  3. Ferrari (287,5pt)