Az NFL dinasztiái - A Patriots két évtizedes uralkodása

Soha nem láttunk ilyen hosszan tartó dominanciát az NFL-ben, és igazából egyik major sportban sem. A New England Patriots dinasztiája olyan sokáig tartott, hogy ketté választva külön-külön is helye lenne a sporttörténelem legnagyobb egyeduralkodásai körében. Egyben vizsgálva pedig tényleg párját ritkítja.

A Patriots 2001-ben, Tom Brady második évében kezdte meg az uralkodását, amikor egyből eljutott a Super Bowlig és hatalmas underdogként meg is verte az akkor minden idők legjobb támadósorával rendelkező St. Louis Rams gárdáját. A siker íze annyira bejött a csapatnak, hogy a következő három évben még kétszer felültek az NFL trónjára.

 

Mondhatnánk, hogy 2005 és 2013 közt volt egy hullámvölgy, de az óriási túlzás lenne.    

Ugyan Super Bowlt valóban nem sikerült ebben az időszakban nyerni, de egy kivétellel minden évben megnyerte a csoportját a csapat (abban az egy évben Brady egy komoly sérülés miatt nem játszott, és még így is összejött 11 győzelem a szezonban), ötször jutott el a konferenciadöntőig és kétszer játszott is a nagydöntőben, ahol azonban mindkétszer a New York Giants állta útját a gárdának.

Az egyik alkalommal ráadásul egy veretlen, 16-0-s alapszakaszt hozott le a csapat, amire korábban csak egyszer, azóta pedig egyszer sem volt példa az NFL történetében. A trónra viszont akkor sem sikerült feljutni, hála Eli Manningéknek.

Aztán jött a másik széria. 2014-ben ismét sikerült felülni a liga trónjára, majd két évvel és négy évvel később újra, és még közöttük is volt egy SB-részvétel, amikor az Eagles verte meg őket egy történelmi találkozón, plusz egy konferenciagyőztes szereplés is.

A Patriots tehát 2001 és 2019 között két kivétellel, azaz 17-szer megnyerte a csoportját és ezzel együtt ugyanennyiszer be is jutott a rájátszásba, 13-szor jutott el legalább a konferenciadöntőig (tehát a legjobb 4 közé), 9-szer játszott a Super Bowlon (azaz kvázi minden második évben) és hatszor meg is nyerte azt, amivel a franchise az örökranglistán is felkerült az első helyre a Pittsburgh Steelers mellé.

A Super Bowlok nagy része is eléggé emlékezetes maradt, hiszen összehozták a valaha volt legnagyobb fordítást a Falcons ellen, egy utolsó pillanatos interceptionnel nyertek a Seahawks ellen, diadalmaskodtak igazi védőcsatában a Rams ellen és kétszer nyertek utolsó pillanatos mezőnygóllal is.

Ráadásul azt se felejtsük el, hogy olyan korban hozták össze ezt a két évtizedes dominanciát, ahol minden észérv és szabály az ellen hat, hogy egy ilyen létrejöhessen, kezdve a fizetési sapkától a szabadügynökpiacig, ahol minden az esélyek kiegyenlítődésének irányába tereli a dolgokat.

A Patriots dinasztiáját két ember hajtotta a csúcsra: Bill Belichick és Tom Brady.

Előbbi minden bizonnyal a valaha volt legjobb főedző, utóbbi pedig ugyanezt a címet érdemli ki a játékosok közt. Ők vettek részt és nyerték meg a legtöbb Super Bowlt az edzők, illetve a játékosok közt, és többek közt a rájátszás-győzelmek rekordja is a nevükhöz köthető.

Szavakkal is nehéz leírni, amit ez a két ember jelentett a Patriotsnak és nem mellesleg a focinak. A sikeresség mellett azonban a Patriots dinasztiája megosztó is volt és nem volt mentes a botrányoktól, így a hagyatéka is jóval komplikáltabb, mint a többi dinasztiáé.

Ott van a 2007-es Spygate botrány, amikor illegálisan videózta a csapat az ellenfelek edzőinek kézjeleit azért, hogy extra előnyhöz juthasson, vagy ott van a 2014-es Deflategate, amikor a vádak szerint Brady utasította a szertárosokat, hogy a labdáikat a megengedett értéknél laposabbra eresszék le, hogy ezáltal könnyebb legyen azt megfogni és eldobni. Mindkettőért komoly büntetéseket osztott ki a liga a Patriotsra, Belichickre, illetve Bradyre.

Ez természetesen közel sem invalidálja az elért eredményeket, de a Patriots két évtizedes uralkodásának ez is részét képezi egy fekete pontként. multi