A mexikói fenegyerek boksztörténelmet írt

Magyar idő szerint november első vasárnapjának hajnalán Saul „Canelo" Álvarez a 11. menetben rövidre zárta bajnoki címmeccsét az amerikai Caleb Plant ellen. Ezzel a 31 éves mexikói bokszfenomén lett a profik táborában az első szuper középsúlyú vitathatatlan bajnok.

Álvarez neve még azoknak is ismerősen csenghet, akik nem követik annyira nyomon a profi ökölvívást  

A fiatal sportolóval a DAZN streaming szolgáltató kötött rekordmértékű, 365 millió dolláros, ötéves szerződést mintegy tizenegy mérkőzésre nem is olyan rég. Kimondani is hihetetlen, de több mint 100 milliárd forintról beszélünk, ami még a profi bunyóban sem mindennapi összeg.

A rekordok kapcsán egy újabb fontos mérföldkőhöz érkezett a vasöklű harcos a hétvégén, amikor Las Vegasban kockára tette a WBC, WBA és WBO öveit, míg Plant az IBF elsőségét vitte vásárra. Azaz mindkét bokszoló tisztában volt azzal, hogy amelyikük nyer, az lesz a súlycsoport első vitathatatlan bajnoka a négy nagy világszervezet övével a derekán.

A párosítás önmagában sokat ígért a címeken felül is, hiszen Álvareznek mindössze egy vereség állt a bunyó előtt az 59 meccses profi mérlegében. Ráadásul azt még 2013-ban, nyolc évvel ezelőtt szenvedte el egy másik legendás harcostól, Floyd Mayweathertől.

Plant még ennél is jobb eredménysorral lépett a kötelek közé: 21 mérkőzés, 21 győzelem, ebből 12 kiütés.  

A mexikói dinamit volt az összecsapás esélyese, és Álvarez nem is okozott sem a rajongóinak, sem a szakértőknek csalódást. A 31 éves ökölvívó az utolsó előtti menetben gyakorlatilag tönkreverte ellenfelét, és idő előtt lezárta a meccset.

Elnézve a félelmetesen erős vitathatatlan bajnokot, a legnagyobb kérdés jelenleg az, hogy ki lesz képes megállítani napjaink súlycsoportoktól függetlenül egyik legjobbját.