Ember a sisak mögött: A jótékony mexikói tőzsdepiac felügyelő

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

A legtöbb Forma-1-es pilóta karrierjét egyengetik a pályája során, azonban a harmincegy éves Sergio Pérez Mendoza egymaga oldotta meg az utat Guadalajarától Európáig, mivel akkori szponzora nem segítette ebben.

És milyen jól tette... 

Hiába versenyzett a kezdetek kezdetén hazájában, már fiatal korában beleszerelmesedett az európai autósportba, és eldöntötte: mivel a F1 célja hátra kell hagynia Mexikót. Akkori szponzora Carlos Slim azonban ezt nem támogatta, így nem volt más hátra, mint előre: saját magának kellett megoldania tengerentúli álmát.

Felmentem a BMW weboldalára, és rákerestem a csapat elérhetőségeire, főként az e-mail címekre. Miután megtaláltam, rájuk írtam és megpróbáltam meggyőzni őket arról, hogy mennyire jó mexikói versenyző vagyok

- emlékezett vissza egy interjúja során.

Elég vicces volt, mivel az időeltolódás miatt hajnali háromkor vagy négykor kellett felkelnem, hogy beszéljek velük.

Végül a küldetés sikeres lett, és 2005-ben egy egyirányú repülőjegy vásárlásával máris Európában találta magát. Lépésről lépésre haladt és megmászta a ranglétrákat, így 2011-ben a Sauber oldalán az autósportok királykategóriájában kötött ki.

Hiába azonban tíz évvel ezelőtti debütálása, első győzelmére tavalyig kellett várnia a Szahír Nagydíjig. Ezzel rekordott döntött, ő lett ugyanis, a Forma-1 történetében az a versenyző, akinek a legtöbb futam kellett első sikeréhez. A 11-es számú pilótának összesen 190 nagydíjra volt szüksége ahhoz, hogy először diadalmaskodjon a száguldó cirkuszban. 

Összesen már öt csapatnál tette tiszteletét (ha a Force India tulajdonosváltását, és Racing Point-á alakulását nem számítjuk egynek), tehát az útja eléggé rögös „Checo-nak" a világbajnoki címhez. A mexikói azonban nem adja fel:

Világbajnok akarok lenni. Ez az álmom, és a Red Bull-lal szeretném véghez vinni. Azt hiszem, jövőre tényleg menni fog! Hiszen ezért vagyok itt

- nyilatkozta a napokban.

De mit csinálna, ha nem a száguldó cirkusz egyik kulcsfigurája lenne?Bankárnak vagy ügyvédnek állnék: mindkét szakmának magas az adrenalinszintje, hasonlóan a versenyzéshez, így ezt mondanám.

Nem csoda, hogy a pénzügyi szakma rendkívül vonzza, hiszen mindennap, mikor felkel első dolga megnézni a befektetéseit a versenypiacon.

Nagyon szeretek rápillantani a tőzsdepiac helyzetére, hiszen nekem is van ott néhány részvényem. Ha minden nap megnézed, rájössz, hogy vannak nagyon jó napok, és vannak rosszabb helyzetek is, miközben érzelmek kavalkádjába kerülsz e miatt. Ilyen a versenyzés is. Nem az számit ahol épp tartasz, hanem hogy a végén hol fejezed be. 

Vannak azonban élethelyzetek, amikor ez nem működik, hiszen ha valaki rossz körülmények között él nem nézheti csak a végkimenetelt. Pont ezért hozta létre 2012-ben saját jótékonysági szervezetét a „The Checo Pérez Foundation"-t, hogy segíthessen a társadalmilag rosszabb helyzetben lévő csoportokon, azon belül is főként a gyerekeken.

Jó dolog, mert tudsz segíteni olyan embereken is, akik kevésbé olyan szerencsések, mint te. Például egy földrengés alkalmával visszaadtuk azoknak a személyeknek a házaikat, akik akkor elveszítették azt. Nagyon büszke vagyok arra a munkára, amit a szervezet csinál.

Sergio Pérez tehát nem csak saját magára, és a környezetére fókuszál, hanem a Forma-1-en kívül a világ problémáira is figyel.

Mi ez, ha nem egy jó ember ismérve?