Jól kezdtek a magyarok az U23-as cselgáncs Eb-n!

Özbas Szofi bronzérmet szerzett, Szegedi Dániel és Kármán Andrea az ötödik helyen végzett a Ludovika Arénában megrendezett U23-as Európa-bajnokság egyéni küzdelmeinek első napján.

Kilenc magyar versenyzőért szoríthattunk a budapesti U23-as Európa-bajnokság első versenynapján.    

A koronavírus-járvány ellenére nagyon erős és népes mezőny érkezett Magyarországra, harmincnyolc ország 299 judósa került fel a sorsolási tabellákra, köztük tizenhét magyar sportoló.

A mieink közül szombaton Özbas Szofi mutatkozott be legkésőbb, a Békés Megyei Kano Judo SE tokiói olimpikonja, felnőtt világbajnoki hetedik helyezettünk aranypontos csatával kezdett, a szlovén Ludvikot végül vazarival sikerült legyőznie.

Nagy lökést adott számára ez a siker, a folytatás mégis rémálom szerűen alakult, a junior Eb-ezüstérmes német Winzig ugyanis sikerrel fogott be egy fojtást, amelynek következtében Szofi el is veszítette az eszméletét. 

Szofi vállalta a folytatást, s a vigaszágon egy szép gánccsal, majd leszorítással le is győzte ukrán ellenfelét, így a délutáni programban a bronzéremért léphetett tatamira.

 

Özbas SzofiForrás: MJSZ, Horváth György

A mérkőzés végig magyar kézben volt, egy kontra akcióval sikerült vazaris előnyt kicsikarni, majd rögtön utána leszorítással meglett a győzelem, s ezzel együtt az U23-as Európa-bajnoki bronzérem is. Szofinak nagyon kellett ez a siker, ezen a napon szinte szó szerint a padlóról felállva küzdötte el magát a dobogóig!

Azt gondolom, most már sokkal nagyobb hangsúly van számomra azon, hogy egy-egy ilyen versennyel járó procedúrát, amennyire csak lehet, élvezzem. A nap végén, hogy ezt az orosz lányt eldobhattam, s hogy elég jó ideje most először felállhattam a dobogóra, ez minden fájdalomért kárpótol. Amennyire tudtam, a fájdalmaival és az örömeivel együtt, ezt a versenyt nagyon élveztem

– nyilatkozta immár az éremmel a nyakában Özbas Szofi.

Kármán Andrea is a vigaszágon jutott el a bronzmérkőzésig, amelyen ellenfele a franciák junior Eb-ezüstérmese, Ophelie Vellozzi volt.

Vellozzi kezdett jobban, a második percben vazaris előnybe került, az UTE sportolója minden erejét latba vetette, hogy az álláson változtatni tudjon, próbálkozásait azonban ezúttal nem kísérte siker, Vellozzi nem engedte ki a kezéből a győzelmet.

Kármán AndreaForrás: MJSZ, Horváth György

Kármán Andreát csak dicséret illeti egész napos harcos, csupa szív teljesítményéért, amelynek jutalma az U23-as Európa-bajnoki ötödik helyezés lett.

Szegedi Dániel, a Ceglédi VSE junior Eb-bronzérmese Sáfrány Péter betegsége miatt a tartalékok közül kapott lehetőséget, s élt is vele, a bronzéremért léphetett tatamira az Európa-bajnokságon, a junior Eb-ezüstérmes orosz Ahmarov ellen, de ott sajnos vereséget szenvedett. Ötödik helyezése így is nagyon jó eredménynek számít.

Szegedi DánielForrás: MJSZ, Horváth György

Szombaton, az Európa-bajnokság második versenynapján nyolc magyar sportoló sikeréért szoríthatunk. Nagyon erős versenyzőket küldünk harcba, érdemes lesz a helyszínen szurkolni a mieinknek. A belépés – védettségi igazolvánnyal – ingyenes. (A Ludovika Arénában a maszk viselése kötelező!)

Forrás: MJSZ