Meg nem énekelt hősök?

Amikor a kézilabdát elemezzük, általában csak a legtöbb találatot szerző játékosokról, a legszebb, leglátványosabb gólokról beszélünk. Pedig a játéknak ugyanolyan fontos elemét képezik a kapusok is, akikről valahogy nem esik annyi szó, mint a mezőnyben játszó társaikról.  

Nem kell messzire menni, hogy ellenpéldát találjunk erre: a fociban Iker Casillas, Gianluigi Buffon vagy éppen a fiatal tehetség, Gianluigi Donnarumma nevét az egész világ ismeri, azonban – a két sportág közti népszerűségbeli különbségét is szem előtt tartva – úgy tűnik, ennek a figyelemnek a töredéke sem jut kézilabdában a hálóőröknek.

Pedig nem nehéz észrevenni, hogy bizony nagy befolyásoló ereje van egy-egy jó napot kifogó kapusnak.

A közelmúltban éppen a férfi Bajnokok Ligája hét mérkőzésének (Match of the Week) kikiáltott – és egyébként csoportjuk egyik legnagyobb rangadójának számító – Barca–PSG Handball találkozón mutatott be a spanyolok fürge kapusa, Gonzalo Pérez de Vargas néhány olyan bravúrt, amely egyértelműen a hazaiak javára döntötte el a mérleg nyelvét a 60. perc végén.

Szintén az idei férfi Bajnokok Ligájában, szintén a Barcelona közreműködésével, de hozzánk közelebb álló mérkőzésen egy másik szemet kápráztató kapusteljesítményben is gyönyörködhettünk nemrégiben.

A Telekom Veszprém csapatát erősítő — egyébként szintén spanyol nemzetiségű — Rodrigo Corrales produkált tizenkilenc védést, mégis a legnagyobb bravúr az volt, ahogy 29-28-as veszprémi vezetésnél kivédte a sáncon megpattanó időntúli szabaddobást.

Mondani sem kell, hogy a mindig fergeteges hangulatú Veszprém Arénában mekkora üdvrivalgás fogadta a jónéhány szívet is megállító mozdulatsor sikeres befejezését.

A magyar szívekhez és emlékekhez még közelebb álló példát is tudunk hozni. Sokaknak valószínűleg elég lenne csak annyit említeni: 2012, London, Izland, és máris pontosan tudná, melyik hidegrázós pillanatokra és már-már legendássá vált kapusra gondolunk.

Fazekas Nándor a londoni olimpia negyeddöntőjében egygólos izlandi vezetésnél, 10 másodperccel a találkozó vége előtt hétméterest hárított, az ebből a védésből vezetett gyors támadást pedig Lékai Máté váltotta gólra mindössze pár másodperccel a lefújás előtt, ezzel hosszabítást, és végül magyar továbbjutást kiharcolva.

Az akkor a Veszprém kapuját védő hálóőr az egész találkozón remek formában hárította a lövéseket, nélküle lehetetlen lett volna véghezvinni ezt a kisebb csodának számító eredményt.

Palánki Alexandra