Kónya Ádám úszóból lett téli olimpikon - INTERJÚ

Kónya Ádám - téli olimpikon - balatoni gyerekként belekóstolt a vitorlázásba és az úszása is, mégis a sífutás mellett kötött ki. Hogyan alakult így az élete? Milyen volt a pjongcsangi olimpia? Hogy került a svédországi Dalarna Egyetemre? Minden kiderül az UNISPORT által készített interjúból.

Kónya Ádám, a Veszprémi Sí Egylet válogatott sífutója a 2021 februárjában megrendezett oberstdorfi északisí-világbajnokságon teljesítette az olimpiai részvételhez szükséges szintet a 10 kilométeres sífutásban.

Noha csak a jövő januári kvalifikációs időszakban dől el véglegesen, melyik magyar sífutó lehet ott a jövő februári pekingi téli olimpián a korábban megszerzett kvótával – Kónya mellett Lágler Kristóf is teljesítette az ötkarikás szintet –, minden jel arra utal, hogy a svédországi Dalarna Egyetemen nemzetközi turizmusmenedzsmentet tanuló, balatonalmádi illetőségű, korábban úszó Kónya Ádám utazhat majd a kínai fővárosba testvére és egyben edzője, Kónya Bálint társaságában.

Ádámot a spanyolországi Sierra Nevada-i edzőtáborban értük el felkészülés közben.

 

Névjegy: Kónya Ádám
Sportág: sífutás, sílövés
Született: 1992. december 19.
Magasság/testsúly: 188 cm/77 kg
Klubja: VUK, Vedac, Veszprémi Sí Egylet
Edzői: Helmut Fuchs, Günther Wimmer, Szabó László, Merlin Liederer, Kónya Bálint

Ki képviseli a magyar színeket férfi sífutásban a jövő évi pekingi téli olimpián: te vagy Lágler Kristóf?

Noha hivatalosan 2021. január 16-án fejeződik be a kvalifikációs időszak, a legtöbb jel arra mutat, hogy én. Persze addig lesznek még versenyek, amelyeken jól kell szerepelnem, hogy tényleg én utazhassak Pekingbe.


Nem ez lehet az első téli ötkarikás játékod, hiszen ott voltál a 2018-as pjongcsangin is. Milyen emlékeket őrzöl arról az eseményről?

Az volt életem első olimpiája – emlékszem, meglehetősen izgultam a verseny előtt. Sportszakmai szempontból nem sikerült maradandót alkotnom, mert nem voltam túl jó formában. Sajnos nem maradt időm városnézésre és az ismerkedésre a helyi kultúrával, de mindenért kárpótolt az érzés, amit a rajtzónában éltem át.

A Balatonnál születtél, lehettél volna vitorlázó vagy éppen kajakozó is. Magyarországon vízből sok van, hóból azonban szinte semennyi, te mégis a sífutást választottad.

Pedig kipróbáltam a vitorlázást is, és egy ideig versenyszerűen űztem, de nem igazán éreztem jól magam abban a közegben. Állóképességi sportokkal kezdtem. Hatéves koromban már úsztam, később triatlonoztam, és a közép-, illetve hosszútávfutás ment a legjobban. Mindig is nagyon szerettem a telet és a havat, sokat jártunk síelni a családommal. Jól ment a lesiklás, és mivel nem voltam rossz futásban sem, úgy gondoltam, ötvözöm a kettőt, és kipróbálom a sífutást. Akkor kezdtem el komolyabban foglalkozni vele, amikor kimentem az ausztriai schladmingi síakadémiára nyelvet tanulni és sportolni. Először csak egy évre, aztán ottragadtam, és végül ott érettségiztem le 2015-ben. Jól éreztem magam kint, nagyszerű emberek társaságában sajátíthattam el a sportág alapjait, és az osztályközösség is remek volt.


Végül a svédországi Dalarna Egyetemre vettek fel. Ilyen messze kellett menned, hogy neked megfelelő egyetemet találj?

A történethez hozzátartozik, hogy a felvi.hu valahogy visszadobta a feltöltött adataimat, de szerencsére három svéd egyetemre is beadtam a jelentkezésemet, és az egyik visszajelzett, hogy felvettek. Örülök, mert így folytatni tudtam a sportolást és a sífutást is. Meg kell mondjam, a tanáraim rendkívül támogatóan állnak a sportoláshoz és a válogatott sportolókhoz.

A teljes interjú  ide kattintva olvasható el.

Forrás: UNISPORT