Ember a sisak mögött: Egy vérbeli olasz

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Kimi Räikkönent kevesen tudják akár, csak egy-egy alkalommal is maguk mögé utasítani csapattársként, ám a huszonhét éves Antonio Giovinazzi büszkén vallhatja magáról: neki néhányszor már sikerült.

A Pugliából származó fiatalember 2019 óta aktív résztvevője a Forma-1-nek, amit annyira imád és szeret, hogy még a szabadnapjain és ünnepek során, sem tudja maga mögött hagyni, az autósportok királykategóriáját :

A szezon végén mindig meglátogatom a családomat, és a barátaimat, hogy egy kicsit kikapcsolódjak, és elfeledkezzek a F1-ről, azonban ez elég nehéz. Amint bekapcsolom a tévét, máris a Sky Sports F1 csatornáján kötök ki. 

Nem csoda az autósport iránti szeretete, hiszen hazája, Olaszország amúgy is őrületesen szenvedélyes sportkedvelő. Antonio Giovinazzinál ez még inkább érvényes, hiszen több kategóriában is kipróbálta már magát. Nem csak együléses formaautókat vezetett, hanem többek között például a hosszútávú autóversenyzést is kipróbálta.

2018-ban a Le Mans-i 24 órás autóversenyen kategóriájában ötödik helyen zárt, összesítésben pedig a huszadik helyen végzett. 

Származását le sem tudná tagadni, hiszen megszállottja a divatnak, és e mellett, az olasz ízeket is nagyon kedveli, annak ellenére, hogy nem tud főzni.

Kedvenc ruhadarabjából, a fehér sportcipőből, összesen huszonöt darab van neki otthon! 

Szeretem a cipőket. A fehéreket. Sok van belőlük, legalább huszonöt darab, de mivel kicsi a lakás, nem tarthatok túl sokat, így egyelőre ennyi van, de szerintem elég is. Mindegyiknek megvan még mindig a saját doboza is. Miután használtam őket, és hazaérek, egyből tisztítom őket, majd a saját boxukba teszem.

Hiába picike a lakhelye, a szimulátorát azért otthon tartja, nem máshol:

A szimulátorom a kedvenc helyem az egész lakásban, habár a barátnőm utálja, mert kevés a hely. Épp hogy befér a két kanapé közé.

Visszatérve cipőmániájára, a divat mellett a hajára is rendkívül sokat ad, amely a nagyérdeműnek is feltűnt már. Lehet ez az egyik oka annak, hogy egy interjú során viccesen megkérdezték tőle, hogy viseli, hogy a sérója nagyobb figyelmet kap, mint ő, ráadásul még „olasz Jézusnak" is elnevezték miatta.

Véleményem szerint minden férfinak szüksége van remek hajápolási termékekre. Nálam mindig van egy jó minőségű sampon és kondicionáló a fürdőszobai felszerelésemben az utazás során. Szeretem ápolni a hajamat.

Az öltözködésén és a küllemén kívül, ami még nagyon fontos számára, az a hazája.

Imád olasznak lenni, ami a bukósisakján is meglátszik, mely többek között a kedvenc versenyöltözéke.

Büszke vagyok az országomra, és ezért a nemzeti tricolore színei is megtalálhatóak a sisakomon. A bukósisakom nagyon fontos nekem. Nagyon vigyázok rá, és imádom, hogy minden évben új festést, dizájnt gondolhatok ki neki a szezonkezdet előtt. Hozzám tartozik.

És ha már Itália, divat éskifinomultság...

Gondoltad volna, hogy kedvenc állatában is ezeket a „jegyeket" keresi? 

A méh a kedvenc élőlényem. Egy elegáns és gyönyörű lény, mely kicsi, de rendkívül veszélyes. Rámutat arra, hogy nem minden az aminek látszik, és hogy a kinézet megtévesztő lehet. Ártalmatlannak tűnik, de nagy fullánkja van, ráadásul egy nagyon erős állat, aki csoportban dolgozik.

Ez a leírás, akár magára is vonatkozhatna, és az egész Forma-1-re: nem mindig a legtehetségesebb aratja le a babérokat, és nem mindig a legügyesebbnek dicsőítik a nevét. A F1 szintén kegyetlen tud lenni, ha akar és sosem felejti el a hibákat, ráadásul nyerni is csak egy remek csapattal lehet. Mi ez, ha nem véletlen?