A gumikba vetett bizalom volt a lényeg Austinban

Egy év kihagyás után tért vissza a száguldó cirkusz Texasba, ahol soha nem látott embertömeg, 400.000 fő volt jelen a F1-es nagydíjon. Nagyban hozzájárultak vasárnap az amerikai életérzéshez a nézők, a sztárok és a cowboy öltözékek. Végül a hétvége fő attrakcióját Max Verstappen győzelme adta.

A nagy időeltolódás miatt (az európai időzónákhoz képest) a pilóták és a csapatok a megszokottnál jóval hamarabb utaztak ki a versenyhétvégére. Ez Charles Leclercnek kifejezetten jól jött, hiszen az Austinba induló repülőgép helyett egy New York-i járaton kötött ki.

Ha már ott volt, részt vett a Milwaukee Bucks amerikai profi kosárlabda csapat szezonnyitó meccsén, mely során elleshette a legjobbak trükkjeit.

S, hogy ez miért volt fontos?

Azért, mert az Amerikai Nagydíjat kihasználva a F1 az NBA 75. évfordulója alkalmából pontdobás harcot hirdetett a száguldó cirkusz versenyzői számára, melyet végül Sebastian Vettel nyert meg. 

A pilóták között, amúgy is közkedvelt helyszín az amerikai kontinens, így a mezőny több, mint fele a sisakfestését is megváltoztatta a texasi hétvégre.

A csúcspont a vasárnapi nagydíj volt, azonban a két élmenő Max Verstappen és Lewis Hamilton között, már a pénteki szabadedzésen eldördült a puska, hiszen egymás torkának akadva tesztelték a másik határait körökön át.

A hollandnak ez annyira nem tetszett, hogy szimplán két szóval éltette brit társa kakaskodását a rádión keresztül:

Hülye idióta!

Kettejük párharcát végül az időmérőn és a futamon is a 33-as versenyző nyerte, ám vasárnapi győzelme után bevallotta, hogy sikerét csakis csapata agresszív taktikájának köszönhette, melyben egyáltalán nem volt hite.

A rajtnál elvesztettem a pole-pozíciót, ezért meg kellett próbálkoznunk valamivel. Ahogyan ezen a pályán megszokott, nagyon gyorsan koptak az abroncsok, ezért agresszív stratégiát választottunk. Nem voltam biztos benne, hogy működni fog... Élveztem az utolsó köröket, ahogy már csúszkáltam a gyors kanyarokban. Nagyon boldog vagyok, hogy végül sikerült az élen maradnom. 

Idegőrlő csatájuk kulcsa a gumik állapota volt, melyek rendkívül gyorsan koptak az austini aszfaltcsíkon, s mivel Max Verstappen kerekei nyolc körrel idősebbek voltak, mint Lewis Hamiltoné, a lehetőség adott lett volna az előzésre a hétszeres világbajnoknak a futam végén, ám nem tudott élni vele.

Először is, gratulálok Maxnak! Nagyszerű munkát végzett ma. Elképesztően nehéz versenyen vagyunk túl. Jól rajtoltam, mindent beleadtam, de végül ők voltak a gyorsabbak. Tulajdonképpen egész hétvégén.

A két éllovas párharca mellett Fernando Alonso vendettája jelentette a fő izgalmat, hiszen a spanyol ismét megcsillogtatta, miért is ő a F1-es rádiózás királya, miután szarkasztikus módon folyamatosan kommentálta az FIA bírálatait, melyek többnyire ellene és csatái ellen irányultak.

Normális csaták voltak, de... A szabályok kissé véletlenszerűek voltak. Sajnos idejövünk Amerikába, hogy jó műsorral szolgáljunk, és megmutassuk az F1-et ennek az országnak, erre mit csinálunk? Nem tett jót az imázsunknak.

Míg számára a verseny ezért volt nehéz, addig Sergio Perez a folyadék hiánya miatt szenvedett, mivel ivókészüléke egyáltalán nem működött a futam alatt.

Gyakorlatilag az első körtől kezdve nem jutottam vízhez, egyáltalában nem tudtam inni. Azt hiszem a verseny második felétől kezdve kezdtem elveszteni az erőmet, ott vált igazán nehézzé. Szerintem ez volt életem legnehezebb versenye fizikailag.

Hiába mindez, a mexikói így is a harmadik helyen zárta a közel 90 perces etapot, így a Red Bull dupla dobójával, és erős pontszerzésével fő riválisa a Mercedes ellen, valóban amerikai álmát élhette. 

Folytatás két hét múlva Mexikóban, ahol szintén ugyanolyan őrület várható, mint Texasban, még akkor is, ha a győztes trófeát, majd nem Shaquille O'Neal NBA-s bajnok fogja átadni, miközben egy hatalmas, „felszarvalt" autóval érkezik meg a dobogóhoz.

Amerikai Nagydíj 2021 végeredmény (TOP3):

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Sergio Perez

Egyéni világbajnokság állása:

  1. Max Verstappen (287,5pt)
  2. Lewis Hamilton (275,5pt)
  3. Valtteri Bottas (185pt)

Konstruktőri pontverseny állása:

  1. Mercedes (460,5pt)
  2. Red Bull (437,5pt)
  3. McLaren (254pt)