Az NFL dinasztiái - Az Aranyásók szerint többet ésszel, mint erővel

Az amerikai fociban sokáig azzal lehetett sikeres egy csapat, ha erősebb, keményebb volt a másiknál, megnyerte a falak csatáját és fizikálisan dominálni tudta az ellenfelét. Ebben a keménységről szóló sportban tudott kitűnni az 1980-es években a San Francisco 49ers, amely úgy volt vele, hogy többet ésszel, mint erővel.

Persze azért nem csak az észről volt szó, hiszen rengeteg szuper játékosa volt a csapatnak. Az irányító (a dinasztia nagy részében) egy bizonyos Joe Montana volt, aki a valaha volt egyik legnagyszerűbb irányítónak számít és mindig képes volt a mérkőzések végén egy heroikus fordításra, ha épp arra volt szükség.

Négyszer nyert Super Bowlt a 49ersszel, abból háromszor Super Bowl MVP lett, de az alapszakaszban is kétszer lett a legértékesebb játékos.

Kedvenc célpontja pedig a valaha volt legjobb elkapó, sőt a valaha volt legjobb nem-irányító, Jerry Rice volt, aki nagyjából az összes létező elkapó karrierrekordot a mai napig is tartja.

Ő háromszor nyert Super Bowlt (ezeken 512 yardot és 7 TD-t szerzett), egyszer Super Bowl MVP lett, egyszer pedig a liga legértékesebb játékosának is választották, ráadásul 1986 és 1996 közt egy év kivételével mindig első csapatos All-Pro lett.

A támadóoldalon sikerült a futó Roger Craigből egy különleges fegyvert kreálni, aki a történelem első játékosa lett egy szezonon belül 1000 futott- és 1000 elkapott yarddal.

Ő is három Super Bowlt nyert, az egyiken három TD-t szerzett, amire addig sosem volt példa. Az egész dinasztia pedig „az elkapással" indult, ami Dwight Clark nevéhez fűződik.

Emellett a védelmet is olyan oszlopos tagok alkották, mint a Hall of Famer és a valaha volt egyik legjobb safety Ronnie Lott, a szintén Dicsőségek Csarnokába választott defensive end Fred Dean és az ugyancsak Hall of Famer és sokáig rekorder ötszörös bajnok outside linebacker Charles Haley.

Egy bajnoki címre csatlakozott a sztárcornerback, akkor Év Védője cím nyertes és azóta szintén Hall of Fame-be választott Deion Sanders is.

Az „erő" tehát megvolt, kiváló játékosok nélkül természetesen nem lehet dinasztiát építeni. Azonban nagyon is kellett a 49ers sikerességéhez az „ész", amit az edzői stáb nyújtott. Egy olyan ember vezette ugyanis a csapatot, aki sokkal inkább hasonlított egy egyetemi professzorhoz, mintsem egy NFL főedzőhöz.

Hogy miért hívják a 49erst magyarul Aranyásóknak? A kaliforniai aranyláz 1848 januárjában indult el, amikor Észak-Kaliforniában aranyat találtak egy fűrészmalom melletti folyóban. Ennek a híre (akkori mércével mérve) hamar elterjedt és 1949-ben többszázezren keltek útra a nyugati partra. Ezeket az aranykutatókat, szerencsevadászokat hívták negyvenkilenceseknek, azaz 49ersnek, innen a kaliforniai San Francisco focicsapatának elnevezése.

Bill Walsh szinte egy filozófus volt, legalábbis olyan új támadórendszert vezetett be, amely megreformálta a futballt – és amelyben senki sem akart hinni, mielőtt ő sikerre vitte volna.

Az úgynevezett West Coast Offense hosszú évekkel, akár egy-két évtizeddel is megelőzte a korát és olyan labdabirtoklásra törekedett, ami nem futásokkal haladt, hanem rövid, biztos passzokkal, amikhez új útvonalakat, formációkat társított.

Walsh nagy részben átalakította azt, ahogy a fociról gondolkodnak az emberek, és ahogy játsszák azt. A ma ismert amerikai foci nagyon sokat köszönhet neki.

Igazán különleges a 49ers dinasztiájában, hogy volt tervük az utódlásra. Irányítóposzton Joe Montana helyét hosszabb padozás után vette át Steve Young, akivel szintén sikerült Super Bowlt nyerni.

A dinasztia ideje: 1981-1998
Super Bowl részvételek száma: 5
Super Bowl győzelmek száma: 5
Győztes évjáratok: 1981, 1984, 1988, 1989, 1994
További konferenciadöntős szereplések: 5
További rájátszás részvételek: 6
Egyéb rekord: zsinórban 16 éven át mindig legalább 10 győzelem az alapszakaszban

Bill Walsh helyét főedzőként átvette az addigi védőkoodinátor George Seifert, a támadók sikerességének fenntartását pedig az addigi támadókoordinátor Mike Holmgren biztosította, így kvázi egy legfontosabb pontjain teljesen megújult csapattal is sikerült feljutnia a csúcsra az együttesnek – ez pedig tényleg párját ritkítja a dinasztiák esetében.

Azt is érdemes kiemelni – és ezen sok franchise elbukik –, hogy a San Francisco 49ers szervezete is elsőosztályú volt, Eddie DeBartolo Jr. tulajdonos semmin sem spórolt, minden erőforrást rendelkezésre bocsátott ahhoz, hogy sikeres lehessen a csapata.

Nagyon sok mindenben etalont állítottak fel és olyan dolgokban jártak mindenki más előtt, mint az ideális utazási menetrend, a helyes táplálkozás, amiket ma már alapvetőnek gondolunk a profi sportkluboknál, pedig akkor még egyáltalán nem fordítottak erre akkora figyelmet.