Új kihívás előtt áll az olimpiai bajnok Knoch Viktor - INTERJÚ

A 2018-as phjongcshangi téli olimpián aranyérmet szerzett magyar férfi rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagja ezúttal új szerepben mutathatja meg nem mindennapi képességeit. Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) hatodik, Dubrovnikban tartott sportolói fórumán ugyanis az EOC sportolói bizottság tagjává választották.

A korábbi remek sportolónak nem teljesen ismeretlen ez a szerep, hiszen a Nemzetközi Korcsolyázószövetségnél már belekóstolt a sportdiplomácia világába.

Az unisport.hu-nak azt nyilatkozta, reméli, hogy kétéves megbízatása alatt minél több érdekes feladattal találkozik, miközben az élsportolók nemzetközi érdekképviseletét segíti.

Jó hely Dubrovnik?

Gyönyörű – válaszolta tömören Knoch Viktor, aki a 2018-as phjongcshangi téli olimpián a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó tagjaként három csapattársával, Liu Shaolin Sándorral, Liu Shaoanggal, Burján Csabával sporttörténelmet írt azzal, hogy megszerezte Magyarország első téli ötkarikás aranyérmét. -

Baji Balázzsal, az Európai Olimpiai Bizottság, az EOC sportolói bizottsága korábbi tagjával voltam kint, s bár nem maradt sok időnk városnézésre, így is lenyűgözött, amit láttam.

Hogyan merült fel a neved lehetséges bizottsági tagként?

Mivel Baji Balázs nem kívánt újraindulni a tagságért, úgy gondoltam, jelöltetem magam a helyére. A Magyar Olimpiai Bizottság jóváhagyta a jelentkezésemet, utána pedig megválasztottak.

Mi inspirált, hogy jelöltesd magad?

Korábban tagja voltam a Nemzetközi Korcsolyázószövetség, az ISU sportolói bizottságának, amelyben hasznos tapasztalatokat szereztem a szervezet működéséről. Fontosnak tartom, hogy az élsportolók képviseltessék magukat, illetve hallassák hangjukat az olimpiai mozgalomban.

Ez a szerep, illetve amit az elmúlt években képviseltem az ISU sportolói bizottsági tagjaként, egyáltalán nem áll messze a felfogásomtól.

Mi lesz pontosan a feladatod?

Az Európai Olimpiai Bizottság versenyein, az Európai Olimpiai Ifjúsági Fesztiválon (EYOF), az Európai Olimpiai Játékokon és a Beach Gamesen képviselem a sportolók érdekeit. Ezenkívül, ha az EOC igazgatósága kikéri a sportolói bizottság állásfoglalását valamivel kapcsolatban, elmondom a véleményemet.

A bizottság leginkább azzal foglalkozik, amit letesznek elé megoldandó feladatként. A jövő zenéje, hogy előhozakodunk-e önálló témákkal is.

Ha érdekel a teljes interjú, kattints ide!