Ungvári Miklós szövetségi kapitányként tér vissza a válogatotthoz

Dr. Kovács Antal, a Magyar Judo Szövetség szakmai alelnöke bejelentette: a jövő év elejétől új összetételű szakmai csapat veszi át a magyar válogatott irányítását.

A tokiói olimpián sikeresen szereplő magyar válogatott éléről az év végén távozik a magyar judo két szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor a férfiak és Toncs Péter a nők éléről, a két mesteredző az egyesületi feladatok miatt nem kívánta meghosszabbítani szerződését.

Igazi ikonokat sikerült az ügy érdekében megnyerni, hiszen a férfi szövetségi kapitány a négyszeres olimpikon, olimpiai ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok Ungvári Miklós lesz, a női kapitány posztját pedig a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos tölti majd be.

Ungvári a budapesti vb-n nyilatkozott honlapunknak, akkor azt mondta:

Olyanná vált a sport és a judo nekem, mint a mindennapi felkelés, vagy az evés az ember életében. Éppen ezért azt gondolom, hogy lesznek kisebb-nagyobb szünetek vagy hullámok, amikor kimarad egy hét, de judo nélkül élni, ennyi idő után nem lehet.    

 

Ezek után nem meglepő, hogy hamar a válogatott közelében találja magát.      

„Hosszas előkészítő munka után tudtuk összeállítani a meggyőződésem szerinti legerősebb és legalkalmasabb stábot, amelyben olyanok kaptak szerepet, akik szakmai tudásuk, emberi kvalitásaik alapján erre a legalkalmasabbak, a hazai judós társadalomban elfogadottak, magas támogatottsággal bírnak, s így a közös munka szakmai és emberi feltételeinek megteremtésére képesek."

Olyan erős stábot sikerült összehoznunk, amely bárhol a világon megállná a helyét  

– mondta dr. Kovács Antal.

A magyar judosport első, s mindeddig egyetlen olimpiai bajnoka hozzátette, minden résztvevő felismerte az összefogás érdekében a feladat fontosságát:

Ezt jól példázza Karakas Hédi esete is, Hédi még nem fejezte be aktív judós pályafutását, de önként, ellenszolgáltatás nélkül vállalta a szőnyegedzői feladatot  

– árulta el dr. Kovács Antal.

A szakmai alelnök megjegyezte: a szakfelügyelő, Murakami Kijosi néhány hét múva érkezik majd Magyarországra, akkor sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a teljes stábot.

A tokiói olimpiai ciklusban Pánczél Gábor és Toncs Péter irányította a magyar válogatottat, ebben az időszakban jó néhány nagy sikert ért el együttesünk, tavaly Karakas Hedvig Európa-bajnoki címet szerzett és az Év sportolónőjének választották Magyarországon, hét versenyzőnk harcolta ki az olimpiai indulás jogát, közülük Tóth Krisztián bronzérmet szerzett, Pupp Réka pedig az ötödik helyen végzett.

A két kapitány nem kívánta meghosszabbítani 2021 végén lejáró szerződését.  

Mindenképpen nagyon meg kell köszönnünk Gábor és Péter munkáját, sok szép felnőtt és utánpótlás eredmény eléréséből vették ki a részüket  

– tette hozzá dr. Kovács Antal.

Ungvári Miklós már eddig is sokatt tett a magyar judosportért, a nyáron így búcsúztak tőle a válogatott tagjai.