Sok hiányzóval, de visszatér Indian Wells

Az Indian Wells-i 1000-es tornára sokan az ötödik Grand Slamként szoktak hivatkozni, nem véletlenül. Az idei esztendőben nem a megszokott időben, és sajnos nem a megszokott játékosokkal indulhat el a verseny. A magyarokat Fucsovics Márton képviseli majd a főtáblán.

Az első tízből a férfiaknál négy, míg a nőknél három játékos fog hiányozni. Nem lesz Djokovics, Nadal, Thiem, Federer, Barty, Szabalenka és Kenin sem. Ez nagy veszteség mind a nézőknek, mind a szervezőknek.

A hivatkozás, mint ötödik GS nem véletlen

Itt található a világ második legnagyobb tenisz stadionja a maga 16 ezer fős befogadóképességével és ez a legtöbb nézőt vonzó esemény a négy Grand Slam után.

Különbségek természetesen vannak. 128-as táblán indul a játék, és az első 32 kiemeltnek csak a legjobb 64 között kell először pályára lépnie, illetve ugyanúgy kettő nyert játszmára zajlanak a mérkőzések, mint a többi Masters-torna esetében.

A legutóbbi Indian Wells-i eseményig sajnos 2019-ig kell visszamennünk az időben, ugyanis tavaly, a világjárvány miatt elmaradt a viadal. Akkor a férfiaknál Dominic Thiem nyerte a döntőt Roger Federer ellen. Érdekességképpen, az akkori elődöntőben szereplő Rafa Nadal és Milos Raonic sem fog pályára lépni idén.

Az idei két fő esélyes Danil Medvegyev és Alexander Zverev  

Az orosz pályafutása eddigi tizenhárom tornagyőzelméből tizenkettőt keménypályán ért el, míg a maradék egyet füvön. A mezőnyben többek között még Zverev mondhatja el magáról, hogy többször is kemény borításon ünnepelhetett.

Habár Sztefanosz Cicipasz nyert már ilyen borításon, mind a négy győzelmét beltéri versenyen tudta elérni. A két esélyes mellett szól még, hogy ők is vannak a legjobb formában. Medvegyev megnyerte az US Opent, míg Zverev elődöntőzött. Előtte pedig a Cincinnatiban rendezett Masters-tornán a német ünnepelhetett.

A nők között nehéz megmondani, ki a legesélyesebb

A hölgyeknél legutóbb az akkor még szabadkártyás Bianca Andreescu nyert nagy meglepetésre. A kanadai azóta nagy utat tett meg, abban az évben megnyerte az US Opent, míg most már huszonegyedik a világranglistán (a 2019-es verseny idején még csak a hatvanadik volt).

Az akkori másik döntős Angelique Kerber is itt van a mezőnyben, bár azóta kicsúszott az első tízből a ranglistán és jelenleg csak a tizenötödik. Az esélyesek meghatározása nem egyszerű, hiszen vannak olyan játékosok, akik nem léptek pályára a US Open óta.

Az üstökösként berobbant Emma Radunacuról is most fog kiderülni, hogy milyen hatással volt rá az edzőváltás.

Az azóta lejátszott tornák közül a chicagóit és az ostravait érdemes kiemelni. Előbbit Garbine Muguruza nyerte meg, míg utóbbit Anett Kontaveit. Az észt játékos pályafutása legjobb szezonját produkálja, mivel már két tornagyőzelme is van.

Nem szabad kihagyni a felsorolásból Elina Szvitolinát sem, aki szintén nyert már idén több keménypályás tornát is és jó formában várja ezt a versenyt is. 

A női selejtezőben érdekelt volt Udvardy Panna is, de sajnos nem sikerült főtáblára kerülnie.

Érdemes lesz követni az Indian Wells-i torna küzdelmeit október 7. és 17. között!