Ember a sisak mögött: A félig olasz kanadai

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Ha csak annyit hallunk: kanadai milliárdos üzletember Forma-1-ben szereplő fia, mindenki egyből Lance Strollra gondol, pedig nem ő az egyetlen ilyen pilóta.

A Torontóban született, huszonhat éves Nicholas Daniel Latifi honfitársával együtt szintén jómódú felmenőkkel rendelkezik, és a száguldó cirkusz tagja 2020 óta. Azonban, ami Strollnál érvényes, az az ő esetében is igaz: tehetség és akarat nélkül nem jutsz el idáig. 

Nála már alapvetően meglepődve olvassa az ember, hogy tizenhárom évesen kezdett gokartozni, hiszen F1-es mértékben mérve az már későnek számít.

Általában az autósportok királykategóriájának versenyzői többnyire három-négy éves korukban ülnek először gokart mögé.

Hiába a „késői start", Nicholas Latifi gyorsan ráérzett az autósport lényegére, és nagyon hamar az Olasz Forma-3-ban találta magát. 

Ehhez az is hozzá járult, hogy Kanadában, otthonuktól nem messze volt egy saját tulajdonban lévő kis gokart pályájuk, így a fiatal „Nicky" annyit róhatta a köröket, amennyit csak szerette volna, miután ráérzett a sebesség „ízére". 

Persze, alapvetően a kanadai nagydíj számára a hazai verseny, de az Olaszországban tartott futamokat is félig meddig sajátjának érzi, hiszen édesanyja révén az ő ereiben is ott csordogál az itáliai vér. Nem meglepő tehát, hogy rendkívül szereti az olasz konyhát:

Olaszországnak remek ételei vannak, ha nem a legjobbak!

"Ha egy étterem kívülről nem is tűnik biztatónak, az biztos, hogy belül varázslatos fogásokat kapsz majd. Sajnos versenyzőként figyelnem kell a diétámra, így ha ott vagyok, minimális szinten kell tartanom a pizza és a tészta iránti imádatomat. Szezonon kívül persze teljesen más a helyzet."

Erről a Williams által készített főzős videóban is megbizonyosodhatunk, amelyben Nicholas Latifi George Russell oldalán az Olasz Nagydíj okán saját kezűleg készített pizzát. Habár készült édes tésztakülönlegesség is, a két „szakács" kínálatában a kanadai kedvence is megtalálható volt: a Margherita pizza. 

Ha már csapattársi tevékenységek, sok csapatfőnök álma két olyan pilóta egy team-nél, akik jól kijönnek egymással, és közösen segítik a csapatot. A fent említett két versenyző pont ilyen, s habár George Russell jövő évi Williams-es távozásával ez az összkép megbomlik, Simon Robertsnek sok félnivalója nincs.

Nicholas Latifi mellé Alexander Albon érkezik. Ők ketten is jól ismerik egymást, miután 2018-ban a F2-ben már viaskodtak egymás oldalán, és a jó kapcsolatuk azóta is megmaradt. 

Míg jelenleg a Forma-1 történelmének egyik legsikeresebb csapatánál versenyez (amellyel idén megszerezte élete első pontjait is a száguldó cirkuszban), már több istállónál is tiszteletét tette, mint tesztpilóta.

Sőt, miután édesapja részvényes lett a McLarennél, sokan egyből megkongatták a vészharangot: Lance Stroll után, ő is olyan pilóta lesz, aki egy apja által támogatott csapatnál fog versenyezni, de végül nem így lett. 

Nicholas Latifi önerőből tart ott, ahol jelenleg tart (még ha édesapja pénze néha segítség is lehet neki), és ugyan nem a mezőny leghangosabb és legszínesebb tagja, amikor esélye van rá, megmutatja: nem hiába résztvevője ő sem a száguldó cirkusznak.