Hendikepló lesz a Barcából

Nem elég az idomárt lecserélni, tulajdonosváltásra, új befektetőkre lenne szüksége a katalán ménnek, hogy újra klasszis versenyló legyen.

Van ez a csődör, FC Barcelonának hívják. Jó küllemű, remek származású 121 éves mén, aki fiatal korában még a Derbyt is megnyerte, több nagyversenyben diadalmaskodott (a Bajnokok Ligája nevű futamot például ötször zsebelte be).

De ahogy öregszik ő és tulajdonosa, úgy kopik meg a tudása is, és klasszisból, pályarekorderből szép lassan egyszerű hendikeplóvá redukálódik. Persze annak még lehet szorgos, pénzt lehet keresni Európa-liga vagy épp EKL-futamokkal is, csak éppen a szurkolók és a szakma sem azt szokta meg, hogy a nagynevű Barcának nyeretlen kétévesek között kelljen starthoz állni.

Márpedig úgy néz ki, a kiemelt versenyek túl erősek a katalán pacinak, előbb a csúcsformában versenyző Bayern München kapta el őt három hosszal, s ami meglepetés volt, a Benfica nevű kanca is ilyen arányban verte meg. Az elmúlt öt BL-futamból ezzel négyet is elvesztett Barca, ilyen rosszul pedig 24 éve nem teljesített.

Sokak szerint a francia istállóba szerződött argentin lovászfiút, egy bizonyos Lionel Messit hiányolja most leginkább a versenyló.

A kettejük kétévtizedes sztorija során valóban igazi barátokká váltak, de nem lehet azt mondani, hogy ez a szakítás egy az egyben tudja a versenyló karrierjét tönkretenni, a probléma valahol mélyebben gyökerezik Barcában, akit már állatorvosok is vizsgálnak.

Igen, a ló teljesítményét leginkább az idomári, de még inkább a tulajdonosi szemlélet és – valljuk be – anyagi helyzet tudja befolyásolni.

Barcelona jelenleg holland tréningben versenyez, s bár Ronald Koeman, az idomár például szóba sem áll az istálló elnökével, Joan Laportával (vagy lehet fordítva).

S még hogy az állatok nem érző lények!

Barcelona igenis érzi a feszültséget, megérzi az anyagi problémákat, s ennek köszönhetően a versenypályán hamisítatlan lóként viselkedik – hiába van négy lába, mégis megbotlik.

Valószínűleg egy teljesen új istállóra, környezetre van szüksége a lónak, hogy újra régi rekordjait fussa, és a teljes európai élmezőny behódoljon neki.

Vagy hagyjuk őt békén, menjen el ménesbe, és emlékezzünk csak a szép időszakára.