Őrült orosz rulett F1-es módra

Eső, káosz és izgalmak. Ezekkel a szavakkal lehetne összefoglalni azt, amit az egész hétvége folyamán átélhettek a száguldó cirkusz résztvevői és nézői. Lewis Hamilton századik sikerét aratta, Max Verstappen büntetése után nagyot mentett és Lando Norrisnak összetört a szíve. Lássuk, mi történt.

Az idei Belga Nagydíj után mindenki félve várta, mit fog okozni az a nagy eső mennyiség, amelyt Szocsira jósoltak. Végül a heves zivatar miatt, csak egy harmadik szabadedzés maradt el a szombati nap folyamán, amelyet egy rendkívül feledhetetlen időmérő követett.

2003 óta először egy McLaren, egy Ferrari és egy Williams végzett az első három helyen Lando Norris, Carlos Sainz és George Russell személyében. 

Ezek után garantált volt a kaotikus futam, pláne, hogy Max Verstappen, Valtteri Bottas és Charles Leclerc a rajtrács végéről indult motorcsere miatt. És az igazi fejetlenség, még csak ezután kezdődött... 

Nehéz lett volna megelőzni Landót, hacsak nem kerültünk volna forgalomba, vagy nem történik valami, esetleg nem hibázik... Nagyon jó volt a tempója, az övé lett a leggyorsabb kör is. Aztán jött az eső, és az egész a szerencsén múlt. A csapat elképesztő munkát végzett, szóval hálás vagyok nekik

- nyilatkozta Lewis Hamilton, miután újabb mérföldkövet ért el a Forma-1 történetében.

Ő ugyanis az első versenyző, akinek a győzelmei mellett egy olyan szám áll, amely három karakterből áll a száguldó cirkuszban, hiszen századik sikere volt ez. Persze ehhez brit versenytársa szerencsétlensége is kellett. 

Nem tudom, hol kezdjem. Nyilván szomorú vagyok. Le vagyok sújtva. De meghoztuk a döntést, és kiálltunk mellette. Rossz döntés lett

- közölte könnyeivel küszködve Lando Norris, miután a leintés előtt három körrel bukta el első F1-es diadalát, úgy, hogy addig az egész versenyt kitűnően kontrollálta.

Az a kör, amiben Lewis kiállt, még teljesen rendben volt az én gumimmal. És nekem azt mondták, az eső ugyanilyen marad. Ha így lett volna, akkor helyes lett volna a döntésünk

- vélekedett arról a helyzetről, mely végül a vesztét okozta, hiszen ő száraz keverékeken maradt, a hirtelen mennyiségű eső miatt jégkorcsolyává vált aszfalton.

Egyszerűen csak megszakad a szívem

- tette hozzá a végén a huszonegy éves fiatal. 

Ez minden versenyző legrosszabb rémálma. Amikor vezeted a versenyt, aztán látod az esőcseppeket a sisakrostélyon. Mindegy, mit csinálsz, vesztes helyzetben vagy

- védte meg George Russell honfitársát, azt követően, hogy igazából ő is rajtavesztett a verseny utolsó köreiben megérkező égi áldáson. 

Velük ellentétben Max Verstappen igazán boldog lehet, hiszen a huszadik helyről egészen a második helyig kapaszkodott fel az orosz aszfaltcsíkon.

Ezzel a helyezésével minimalizálta veszteségét a világbajnoki címért folytatott harcban, mivel Lewis Hamilton, így csak két ponttal előzte meg őt a tabellán.

Habár az eső folyamatosan megkeverte a már amúgy is háborgó vizet a száguldó cirkuszban, nem kérdés, hogy Carlos Sainz harmadik helye nem csak a kaotikusságnak volt köszönhető, hanem a Ferrari pályán mutatott szombati teljesítményének is.

A változó körülmények neki is jót tettek:

Számomra a lehető legjobbkor érkezett az eső, mert már semmi sem maradt addigra a kemény keverékű gumijaimból. A létező legjobbkor hoztuk meg a legjobb döntést, így visszakerültünk a harmadik helyre, egy erős verseny után

- utalt ő is arra, hogy a futam végeredményét mindenkinek az a döntés határozta meg, mikor váltott valaki átmeneti esőgumira. 

A szív és az ész harcát lehetett látni, a Forma-1-es Orosz Nagydíj utolsó köreibenAz ember az utolsó reményszálba is belekapaszkodik, még akkor is, ha az könnyen elszakad és az lesz a veszte.

Folytatás két hét múlva Törökországban, ahol tavaly szintén rendkívüli futamot láthattunk. 

Orosz Nagydíj 2021 végeredmény (TOP3):

  1.  Lewis Hamilton
  2. Max Verstappen
  3. Carlos Sainz

Egyéni világbajnokság állása:

  1. Lewis Hamilton (246,5pt)
  2. Max Verstappen (244,5pt)
  3. Valtteri Bottas (151pt)

Kontruktőri pontverseny állása:

  1. Mercedes (397,5pt)
  2. Red Bull (364,5pt)
  3. McLaren (234pt)