Infantilis ötlet: Kétévente futballvébé

Alaposan felkavarta a szeptemberi állóvizet a FIFA a kétévenkénti világbajnokság fantasztikus ötletével, így a szövetségek hadban állnak, és versenyezhetnek, hogy ki a szentebb közöttük.

Hogy is néz ki egy átlagos magyar brainstorming?

 -Feri, van egy nagyon jó ötletem!
 -Áh, az hülyeség Józsi, inkább ezt figyeld!

Az elmúlt hetekben valami hasonló játszódhatott le a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) székházában is, mintha átvették volna tőlünk ezt a hibátlan modellt. Legalábbis a kétévenkénti világbajnokság ötlete csak ilyen párbeszéd után alakulhatott ki.

Sajnos eléggé úgy néz ki, hogy a terv – akárcsak a nagy klubok tavaszi fantasztikus Szuperliga-ideájánál – leginkább pénz leakasztásáról szól.

Gianni Infantinónak, a szövetség elnökének alapötletéről van szó (legalábbis a sajtóban már így jelent meg), amelyet az Arsene Wenger vezette technikai bizottság dolgozott ki, a lényege pedig tényleg összefoglalható egy mondatban: 2026-tól ne négy, hanem kétévente rendezzenek FIFA-világbajnokságot.

Az ötlet több helyen is sántít. Az még a legkevesebb, hogy közel évszázados hagyományt törnének meg, hát az innovációk éppen arra vannak, hogy ezekből a tradíciókból még jobbat csináljanak.

De mit szólnának az egész évet végigmelózó futballisták, a klubok és a nemzeti válogatottak, ha az egyébként is irgalmatlanul sűrű versenynaptárba még egy világbajnokságot sűrítenének?

Arról nem is beszélve, hogy a vébé presztízséből is meglehetősen csökkentene, ha kétévente új nemzetet koronáznának. A javaslat megvalósulásával így aztán két futballhoz kapcsolódó szervek járnának jól: a FIFA és a televíziók.

Az UEFA és több európai szövetség (köztük a magyar) is elutasította már a tervezetet, illetve egy erősen populista marketingfogással kifogásolták, hogy a FIFA nem avatta be őket előre az akcióba (összességében ez is sántít, a FIFA a nyilvánosságra kerülés után például egyeztetésre hívta az európai szövetség elöljáróit).

S igen, lehet, hogy mi, futballszerető szurkolóként örülnénk neki, ha évente merednénk egy hónapig a tv-képernyőre. Magyarként örülnénk neki, hogy talán gyakrabban láthatnánk vébén a mieinket, mint 35 év, de mindent összevetve ez a tervezet önző és zsugori!

Sajnos!