Büszkeség és balítélet

Két korszakos zseni két ellentétes korszaka: amíg Cristiano Ronaldo berobbant a Manchester Unitedbe, Lionel Messi PSG-s kalandja eddig nem is alakulhatott volna rosszabbul.

A kortárs futball két legnagyobb szupersztárja, az összesen tíz Aranylabdával villantó Cristiano Ronaldo és Lionel Messi is klubot váltott nyáron, ami nemcsak a nyár, de a posztátigazolási szezon slágertémája is egyben.

A váltás viszont eddig meglehetősen ellentétesen sikerült, hiszen amíg CR7 három meccsen négy gólnál tart az új Manchester Unitedos korszakában, addig Messi párizsi kalandja során eddig egy sárga lapot, egy balhés lecserélést és egy sérülést tud felmutatni.

Messi már gyenge, Ronaldo az Isten

– szűrheti le a fenti statisztikából az átlag futballrajongó, de ne feledjük el, hogy:

Messi 21 év után váltott klubot, lényegében azt a csapatot hagyta ott akarata ellenére, amelyben gyerekkora óta focizott, Ronaldo viszont csak három évet töltött Torinoban.

Messi egy teljesen ismeretlen közegbe - a média kereszttüzében - abszolút bizonytalanul érkezett.

CR7-et ellenben régi ismerősként köszöntötték az MU-nál, és ő is széles vigyorral sétált ki az Old Traffordra. A Paris-Saint Germain „a Bolha" nélkül is Európa egyik legjobb csapata, a jelenlegi Unitedről ez aligha mondható el – még Ronaldo érkezése után sem.

Mindenesetre valószínűleg könnyebb egy olyan csapatban érvényesülni, ahol megváltóként tekintenek rád (vagy stílszerűen mondhatnánk, hogy Messiásként...), mintsem a világ legjobb támadótriójának egyharmadaként, ahol még a csapatba kerülésért is meg kell küzdenie.

Mindezzel együtt kétségtelen tény:

Ronaldo jól érzi magát, újra fickándozik a Manchester United színeiben, 36 évesen is tele motivációval, az argentin zseni pedig egyelőre keresi a helyét az Eiffel-torony, a croissant-ok és Mauricio Pochettino végtelen világában.

Az viszont látható hasonlóság, hogy mindketten az égő házból menekültek el nyáron, a két szupersztár távozásával a Juve kiesőhelyen áll a Serie A-ban, de a Barcelona is bukdácsol, a Camp Nou-ban egy sima BL-vereség után döntetlen a Granada ellen minden, csak épp nem a katalán klubhoz méltó.

Régi állomáshelyükről mindketten hiányoznak, de a váltást egyelőre csak Cristiano Ronaldo találta telibe.