Ember a sisak mögött: A hamvaiból feltámadt főnix

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Ha az értelmező kéziszótárban utána keresnénk a feltámadás szónak, lehet meglepődve vennénk észre, hogy Pierre Gasly neve is a magyarázatok között van.

A huszonöt éves francia jelenleg élete formájában versenyez, és ezt minden szakértő elismeri. A 10-es rajtszámú pilóta karrierje és világa azonban nem mindig volt ennyire sinen, sőt.... pont azzal a csapattal bukott a legnagyobbat, ahol a leginkább szárnyalhatott volna.

Daniel Ricciardo Renaulthoz való igazolása egyet jelentett Pierre Gasly Red Bullhoz való szerződésével 2018-ban.

Miután a vörös bikák így két huszonéves tehetséggel kezdték meg a száguldó cirkuszt abban az évben (Pierre Gasly és Max Verstappen személyében), nagy hittel vágtak neki a 2019-es szezonnak.

A remények azonban nem teljesedtek be, így a mese nem ért szép véget és az álmok olyan könnyen összetörtek, mint egy földre ejtett kristálypohár a francia számára. 

Pierre Gasly folyamatosan alulteljesített Max Verstappennel szemben, állandóan szenvedett az autójával, és mivel nem hozta az elvárt szintet, így az osztrák istálló a szezon kellős közepén bejelentette: Gyenge teljesítménye miatt visszakerül korábbi helyére a testvércsapatuknál, és helyette a szezon második felében Alexander Albon fog a holland pilótájuk oldalán versenyezni. 

Egy Forma-1-es versenyzőnek nem sokszor jut második esély egy ilyen történetet követően az autósportok királykategóriájának köreiben és ezzel Pierre Gasly is tisztában volt. Olyannyira összeszedte magát, hogy már a 2019-es Brazil Nagydíjon a dobogó második fokára állhatott.Ezek után hogyan vélekedett a lefokozásáról?

Az egy nagyon nehéz pillanat volt. Négy testvér között nőttem fel, és már gyerekként is át kellett vészelnem nehéz pillanatokat, ami erős jellemmé tett. Nekem mindenért meg kellett küzdenem, amit akartam, és a negatív energiát pozitívvá tudtam formálni.

Arról pedig, hogy ezeket az érzelmeket hogyan éli meg a következőket nyilatkozta:

Számomra nagyon fontos, hogy érezzem azokat, amin keresztülmegyek és hogy megtapasztaljak mindent, amit az élet ad nekem. Így érzem jól magam. Amikor "verseny módba" kapcsolok, akkor vagyok a legboldogabb: Érzem az adrenalint és az izgalmat. Imádom ezeket az érzéseket és a mindennapjaimban is ezeket keresem.

Ezt az oldalát pedig a 2020-as monzai győzelmét követően a nagyvilágnak is megmutatta. A pódium ceremóniát követően, ő még a dobogón maradt és a fejét a kezébe hajtva, dolgozta fel: Kemény munkájának meg lett a gyümölcse, és mint egy főnix, sikeresen feltámadt hamvaiból. 

Az Alpha Tauri versenyzője sikere óta stabil tagja a középmezőnynek, sőt idei teljesítménye alapján elmondható: Ismét komolyan számolni kell Pierre Gaslyval.De mi a titka?Mindenki a maga módján éli meg az érzelmeit, de fontos, hogy tudjuk, számunkra mi a jó és mi az, ami működik. Végül, de nem utolsósorban a cél önmagad megismerése és megértése.