A McLaren csoda és az életmentő glória

3213 nap... Ennyi idő telt el a wokingi alakulat utolsó győzelme óta. A két éllovas, Max Verstappen és Lewis Hamilton kiesésével nem volt kérdés: ha valaki győzni akar, akkor a papaya színű autókon kell átverekednie magát. Jelentjük: Ez senkinek sem sikerült!

Ez az első alkalom, hogy elérzékenyülök egy győzelemtől. Talán azért van, mert már vagy három éve várok rá

- nyilatkozta érzelmekkel telve az a Daniel Ricciardo, aki 1204 nap után kortyolhatott bele végre az édes nedűbe a dobogó legtetején, úgy, hogy saját bevallása szerint is sötét napokat hagyhat maga mögött.

Mióta a McLarenhez igazolt, azóta nem találta magát a csapatnál és a teljesítménye sehol nem volt korábbi önmagához képest. Éppen ezért sokan kezdtek lemondani róla. Nekik üzent a leintés után csapatrádión keresztül:

Mindenkinek, aki azt gondolta, elmentem: nem mentem el, csak félreálltam egy időre!

Az, hogy ez a győzelem mennyit jelent a hétvégén „bevadult" méhészborznak arról is árulkodik, hogy bevallotta, mi az amitől nehezebbnek érzi manapság a napjait:

Időnként ez volt a legnehezebb év számomra. És ennek tetejébe jött még, hogy már egy átkozott éve nem láttam anyát és apát. Nagyon közel áll hozzám a család, nagyon szerető ember vagyok, és időnként semmi másra nem vágyom, mint egy ölelésre a szüleimtől meg egy kis hátba veregetésre. Ez az, ami megnehezítette az amúgy is nehéz napokat.

Ha vér szerinti rokonait nem is láthatja minden nap, a család szeretetét csapatától megkapja csapattársával együtt, hiszen a McLaren összes tagja úgy ünnepelte a kilenc év utáni első diadalukat, mintha világbajnokságot nyertek volna. Mozdulataikból, szavaikból és tetteikből mind látszott: ez csak együttes erővel sikerült. 

Velük ellentétben a közös örömködésre az ezüstnyilaknak most nem sok oka volt, hiába lett Valtteri Bottas harmadik úgy, hogy motorcseréje miatt az utolsó helyről indult.

Búcsúzniuk kellett ugyanis 44-es számú autójuktól a verseny közepén (2018 óta először), miután Lewis Hamilton és Max Verstappen összeütköztek, így véget vetve saját versenyüknek. 

Az eset eleinte versenybalesetnek tűnt, ám az FIA és a versenybírák végül a holland pilótát kiáltották ki hibásnak. A 33-as számú versenyző így a soron következő Orosz Nagydíjat három rajthelyes büntetéssel várhatja, úgy, hogy ráadásul két büntető pontot is kapott a versenyzői licenszére.

Fontos, hogy két vetélytárs között történtek nem csak azt bizonyítják, hogy mennyire kiélezett az idei világbajnoki címért való küzdelem, hanem azt is, hogy a Forma-1-es autók biztonsága tényleg hihetetlen, és szinte fedhetetlen.

A glória ma egyértelműen megmentette Lewis életét.

- méltatta Toto Wollf az autókra felszerelt 10 kg-os eszközt, mely a pilóták fejét védi a külső körülményektől.

A „halo" vagyis, magyarul glória Jules Bianchi halálos kimenetelű balesete után került bevezetésre, és úgy tervezték, hogy akár egy busz súlyát is elbírja, ezzel megmentve a versenyzőt.

Ennek köszönhető az, hogy Max Verstappen autója, s annak kereke hiába került a világbajnoki címvédő feje fölé, Lewis Hamilton sértetlenül szállt ki az autóból. Persze mindezek ellenére, a brit pilóta meglehetősen nehezményezte, hogy holland társa nem ellenőrizte jól van-e az ütközést követően. Láttam, hogy Max kiszáll, és csak úgy elsétál. Ez kicsit meglepett. Amikor balesetek történnek, az első dolog, hogy tudni akarjuk, a másik fickó akivel ütköztünk rendben van-e - közölte, Lewis.

Persze ellenfelének egyből volt rá válasza: Lewis rendben volt. Még próbálkozott a hátramenettel, amikor én már kiszálltam az autómból. Amikor nem vagy jól nem csinálsz ilyet.

Az idei Olasz Nagydíj tehát rendkívül megkeverte a kártyákat, pláne, hogy a F1 történetében másodszor szombaton ismét Sprintfutamot rendeztek, melyet az időmérőt követően a pole-ból induló Valtteri Bottas nyert, Max Verstappen és Daniel Ricciardo előtt.

Mivel csak ők hárman kaptak pontot, így a holland növelni tudta két ponttal az előnyét világbajnoki riválisával szemben a vasárnapi versenyen történtek ellenére is. 

Monza, mint a „sebesség temploma" a fentiek fényében hozta a kötelezőt, és az idei elképesztő szezonhoz hűen remek hétvégét és futamot produkált. Folytatás két hét múlva Szocsiban.


Olasz Nagydíj 2021 végeredmény (TOP3):

  1. Daniel Ricciardo
  2. Lando Norris
  3. Valtteri Bottas

Egyéni világbajnokság állása:

  1. Max Verstappen (226,5pt)
  2. Lewis Hamilton (221,5pt)
  3. Valtteri Bottas (141pt)

Konstruktőri pontverseny állása:

  1. Mercedes (362,5pt)
  2. Red Bull (344,5pt)
  3. McLaren (215pt)