Folytassák, uraim! - Serie A szemle

A világbajnoki selejtezők után a harmadik fordulóval folytatódik a Serie A. Az idei szezonban talán még a tavalyinál is nagyobb izgalmakat tartogat a nyáron történt változások és az eddig látottak alapján az olasz bajnokság.

Hogyan is szólnak a közhelyek az olasz focival kapcsolatban?

A csapatok csak a védekezésre koncentrálnak, rengeteg a 0-0 és az egy gólos mérkőzés, és így tovább.

Na, ehhez képest a nyitófordulóban 10 meccsen 36 gól esett, a TOP 5 bajnokságok között azon a hétvégén messze a legtöbb...

Edin Dzeko rögtön megkezdte a gólgyártást az InterbenA 2020/2021-es szezonban az Antonio Conte által irányított Inter 9 év után törte meg a rekordbajnok Juventus hegemóniáját, de nyáron edzőjét és két kulcsjátékosát (Lukakut a Chelsea, Hakimit a PSG igazolta le) is elvesztette a milánói kék-fekete csapat.

Az együttes teljesítményén a személyi változások egyelőre nem látszanak, két forduló után 7:1-es gólkülönbséggel áll Simone Inzaghi alakulata, de a nagycsapatok közül a Lazio, a Roma, a Napoli és a Milan sem hibázott még.

Ők állnak holtversenyben az élen úgy, hogy csak a Milan nem cserélt edzőt erre a szezonra. A fővárosban a sasokat Maurizio Sarri, a farkasokat José Mourinho irányítja a 2021/2022-es idényben, míg Nápolyban Luciano Spalletti ült a vezetőedzői székbe.

Leszállóágban a Juventus?

A Juventusnak viszont biztosan jól jött a válogatott szünet, mert a zebrák a „karámban" ragadtak a rajtnál. Jött előbb egy döntetlen Udinében, majd vereség otthon az újonc Empolitól.

A két meccs között pedig távozott az együttestől Cristiano Ronaldo.

A nyáron a kispadra visszatérő Massimiliano Allegrinek tehát biztos nem pihenéssel telt az elmúlt két hét. Hamarosan kiderül mennyire sikerült rendezni a sorokat Torinóban.

Érdekes dolgok zajlottak a kisebb csapatok háza táján is. Az átigazolási szezon hajrájában a Sampdoria szerződtette a Sassuolótól azt a Francesco Caputot, aki a 2018/2019-es szezon óta a harmadik legtöbb gólt (48) szerző olasz játékos a ligában.

Caputo így együtt játszhat azzal a Fabio Quagliarellával a Sampban, aki pedig a második ezen a listán 50 találattal.

Kettejüknél csak a friss Európa-bajnok Ciro Immobile lőtt többet.
25 km az Amalfi-part Salernótól, miért is ne?

A pont nélkül álló Salernitana sem tétlenkedett és leigazolta a 38 éves Franck Ribéryt. A 81-szeres válogatott francia szélső az elmúlt két szezonban a Fiorentinában futballozott, de ott lejárt a szerződése, így most szabadon igazolható játékosként csatlakozott a salernóiakhoz.

Ilyen kezdés után folytatódik tehát a hétvégén az olasz pontvadászat, méghozzá rangadókkal: Szombaton 18 órától a Napoli látja vendégül a Juventust, vasárnap ugyanebben az időpontban pedig a Milan csap össze a Lazioval.

Az Inter a Sampdoriához látogat, a Roma a Sassuolót fogadja. Csatáznak az újoncok is, Empoli-Venezia is található a 3. forduló kínálatában, úgyhogy nincs más dolgunk, mint követni José Mourinho példáját:

Őze Tibor