Fair play világnap

2020 óta szeptember 7. a Fair Play Világnapja, így mi is megemlékezünk néhány olyan sporttettről, amely megmutatta, hogy az élsportolók is emberek, és nem feltétlenül az eredmény, hanem sokkal inkább egymás és a küzdelem tisztelete fontos a számukra.

Kivel mással is kezdhetnénk az összeállításunkat, mint Kozák Lucával

A magyar gátfutó sajnos nem tudta befejezni a tokiói olimpia 100 méteres gátfutásának elődöntőjét, mivel elakadt az egyik gátban.

A többszörös magyar bajnok a könnyeit törölgetve ült a pályán, de nem sokkal később odament és felsegítette a földön fekvő jamaicai Yanique Thompsont, aki Kozákhoz hasonlóan szintén nem ért célba egy nagyobb esés miatt.

A két gátfutót ábrázoló képek bejárták a hazai és nemzetközi sajtót, és gyakorlatilag az olimpiai fair play szimbólumává váltak. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Fair Play Bizottság Kozák Lucát a tokiói olimpia fair play díjasainak várományosai közé is jelölte.

Az ötkarikás játékok egyik legemberibb pillanatát hozta össze két magasugró, Mutaz Essa Barshim és Gianmarco Tamberi. Soha nem volt még példa arra, hogy magasugrásban ketten is a dobogó legfelső fokára álljanak.

Tekintettel a nemrégiben bekövetkezett szabály módosításokra, a katari és az olasz atléta már nem ugrotta le a 2 méter 39 centimétert, hanem egymás tenyerébe csapva, örömtáncot lejtettek a japán főváros nemzeti olimpiai stadionjában, ahol mellesleg az ötkarikás játékok nyitó és záró ünnepségét is tartották.

Az olasz magasugró teljesítménye, már csak azért sem mindennapi, mert 5 évvel ezelőtt Rio De Janeiro-ban egy bokasérülés miatt nem is versenyezhetett az akkor 24 éves sportoló.

Sebastian Vettel megélt már eredményesebb napokat is a Forma 1-ben, talán a népszerűsége sem akkora már, mint amikor sorban szállította a világbajnoki címeket a Red Bull csapatának, de a Belga Nagydíj hétvégéjén tett sportszerű gesztusával ismét kivívta a száguldó cirkusz követőinek tiszteletét.

Történt ugyanis, hogy a Spa-i futam szombati időmérő edzését szakadó esőben, nagyon rossz látási körülmények között rendezték. Szinte borítékolható volt, hogy lesz valamilyen kicsúszás, amelyre nem kellett sokat várni, hiszen a Q3-ban Lando Norris a falnak is csapódott az Eau Rouge kanyarban.

A német pilóta ért először a helyszínre, megállította az autóját, és addig nem távozott, amíg McLaren brit versenyzője nem intett neki, hogy minden rendben.

 Szabó Gábor