Ember a sisak mögött: Esteban Ocon, a kitartás mintaképe

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Tündérmesék nem léteznek. Legalábbis ezt szokták mondani. Azonban, ha megkérdezünk erről a huszonnégy éves francia F1-es pilótát, lehet ő mást mondana erről.

Teljes nevén Esteban José Jean-Pierre Ocon-Khelfane szó szerint nincstelenül jutott el a száguldó cirkuszig, és megmutatta a világnak: a pénz nem minden.

Abban semmi meglepő nincs, hogy ő is gokartozassal kezdte.

Ami az ő történetében sokkoló, az az, hogy a szülei eladták mindenüket, beleértve a családi házukat és az üzletüket is, hogy támogatni tudják a fiatal Ocont. 

Nagyon sok áldozatot hoztunk, hogy folytathassam a versenyzést. Sokáig lakókocsiban éltünk. Minden pénzre szükségünk volt, hogy ki tudjuk fizetni a versenyzést

- idézte fel a pilóta saját gyerekkorát.

Szerencsére tehetségét korán felismerték, így anyagi támogatással eljuthatott a F3-ig (akkor még GP3), amit 2015-ben meg is nyert Max Verstappen előtt.

Habár a következő évben nem kapott a ülést az autósportok királykategóriájában, 2016 augusztusában mégiscsak rámosolygott a szerencse és Rio Haryanto helyét megkapva ő is F1-es pilótává vált.

Innentől kezdve úgy tűnt 2017-es csapatváltásakor, hogy a Force Indiahoz került ifjú francia karrierje sínen van, egészen a rákövetkezendő évig, amikor is csapata teljes csődöt jelentett.

Az istálló akkor már évek óta a reflektorfény középpontjában állt Vijay Mallya adócsalási ügye miatt. Ennek következménye pedig közrejátszott a bukásban.

A beszállítók, és a csapattagok már a pénzüket sem kapták meg, így Sergio Perez a team versenyzője volt az, aki végül az asztalra csapott és keresetet indított a Force India ellen. 

A mexikói tette nem kis lavinát indított el, mely többek között a tulajdonos váltást is magába foglalta. A csapatot Lawrence Stroll amerikai üzletember vette meg, aki ezzel megmentette azt, azonban Esteban Oconnak távoznia kellett.

Lance a legjobb haverom a paddockban, régóta kiváló a kapcsolatunk. Az emberek úgy beszélnek a helyzetemről, mintha ő tehetne róla, pedig nincs köze hozzá

- védte meg Ocon a helyére érkező Lance Strollt.

Sokak szerint ez annak volt köszönhető, hogy az akkor huszonegy éves francia nem rendelkezett kellő anyagi háttérrel a milliárdos kanadai csapattulajdonos fiával szemben. 

A 31-es számú versenyző karrierje így 2019-re törést szenvedett, hiszen ülés nélkül maradt, azonban 2020-ban ismét visszatérhetett a legjobbak közé a Renault csapatához. Azóta pedig az égiek kitartanak mellette.

Habár a tavalyi év során még küszködött a konstrukcióval és az elemekkel, idén már teljes önbizalommal vezeti az időközben Alpine-ná vált csapat egyik autóját, ami a jó eredményein is meglátszik.

Mikor az istálló bejelentette, hogy 2021-ben Fernando Alonso lesz Esteban Ocon csapattársa, sokan féltették a franciát a spanyolok világbajnokával szemben, de ő felvette a kesztyűt, sőt sokszor le is nyomta őt.

Kitartása, akarata és szenvedélye végül meghozta a gyümölcsét, és a Magyar Nagydíjon megszerezte élete első F1-es győzelmét.

Hogy innentől kezdve az elvárások mennyire lesznek magasak felé az még kérdés, de egy biztos: ha kell, Esteban Ocon ajtóstul ront a házba, és soha nem adja fel.