A spanyolok főttek le a tizenegyeseknél: Olaszország - Spanyolország 1-1 t.u.(4-2)

Ma este a futball magasiskoláját láthattuk Olaszországtól és Spanyolországtól. Aki látta, az egy darabig nem fogja elfelejteni ezt az elődöntőt. Tizenegyesek döntöttek, az utolsó pillanatban az olaszok tudtak higgadtabban teljesíteni.

Egészen félelmetes belegondolni, hogy Olaszország úgy kezdte a találkozót, hogy előtte legutóbb 2018. szeptember 10-én kapott ki még Portugália ellen egy Nemzetek Ligája találkozón. Roberto Mancini csapata azóta 32 mérkőzést vívott meg vereség nélkül.

Hogy mennyit ér kilenc év? Pontosan ennyi telt el azóta, hogy az olasz válogatott három meghatározó tagja, Lorenzo Insigne, Marco Verratti és Ciro Immobile a Pescara játékosaiként feljutott az olasz élvonalba.

Azóta sok víz folyt le a Dunán, a trióból pedig világsztárok lettek.

Az elődöntő első játékrésze a mezőnyjátékról maradt emlékezetes. A középpályán inkább Spanyolország dominált, így az olasz támadógépezet nem tudott olyan aktívan működni, mint eddig.

Elképesztő, amit a spanyolok 18 esztendős játékosa, Pedri tett le az asztalra. Mind a 30 passzkísérlete csapattársat talált, 100%-os hatékonysággal hozta le az első 45 percet a Barcelona játékosa.

A második félidő is izgalmas játékkal indult. Az olaszok felismerték, hogy inkább kontrajátékkal lehet esélyük, és a 60. percben pár másodperc alatt a saját tizenhatosuktól eljutottak Unai Simon kapujáig, Federico Chiesa pedig nem hibázott, amikor végre lövőhelyzetbe került.

Lehet, hogy Luis Enrique jobban tette volna, ha kezdőként szavaz bizalmat Álvaro Moratának? A Juventus csatára az olaszok gólja után állt be, majd a 80. percben Dani Olmo álompassza után ki tudott egyenlíteni.

A rendes játékidő nem hozott döntést, de a kétszer harminc perc hosszabbítás sem. Tizenegyesek döntenek, nincs kérdés...

Abban azonban volt, hogy melyik kapura végezzék el a továbbjutást eldöntő rúgásokat.

Végül az olasz kapitány, Chiellini mutatott erősebben, az olasz tábor előtt végezték el a pontrúgásokat.

Pasta La Vista, írták az olasz szurkolók. Végül valóban a spanyol tészta főtt le, nem az olasz. Minden "al dente"? Ezt majd a fanatikus „Azzurri" szurkolók eldöntik. Olaszország jutott elsőként az Európa-bajnokság döntőjébe.

 Olaszország - Spanyolország 1-1 tizenegyesek után 4-2 (Chiesa 60', Morata 80')