Izomkolosszusok gyülekezete Székesfehérváron: 3,5 tonnát nyomnak!

A világ legerősebb atlétái sorakoznak a dobókörökben a Gyulai István Memorial-on. Nem ámítás, a rangos fehérvári viadalon a súlylökők, diszkoszvetők és kalapácsvetők együtt 3,5 tonnát nyomnak. De vajon, melyik szakág képviselői a legsúlyosabbak?

Az Új-Zélandról érkező Tom Walsh, a maga 120 kilós testsúlyával nem a legnehezebb a Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíjon induló súlylökők között.

A lengyel Michał Haratyk 136 kg-ot nyom, ezzel második a súlylökők „nehézségi" listáján. Náluk családi hagyomány a súlylökés, hiszen bátyja Łukasz is ebben a számban volt eredményes. A legnehezebb a 140 kilós, lengyel Konrad Bukowiecki.

A súlylökők össztömege: 1.236 kg

A svéd diszkoszvető óriás, Daniel Ståhl alatt 155 kilót mutat a mérleg. Doha világbajnoka tavaly és tavalyelőtt is megnyerte a székesfehérvári versenyt, idén ötödször áll rajthoz a Nagydíjon.

A jamaikai Fedrick Dacres „mindössze" 104 kg, de így is nyert már hat Gyémánt Liga-versenyt és van világbajnoki ezüstje is.

A litván világ- és Európa-bajnok Andrius Gudžius a maga 136 kilójával az élmezőnyhöz tartozik, ahogy a Lengyel Piotr Małachowski is, aki 130 kilós. Christoph Harting 120 kg, viszont 207 cm magas.

Ha összeadjuk a súlylökőmezőny indulóinak tömegét, akkor – beleszámítva a mi egyaránt 118 kilós Huszák Jánosunkat, és Szikszai Róbertünket – több, mint egy tonna, 1.116 kg jön ki.

A kalapácsvető urak helyzete hasonló, bár alacsonyabb súlyról indulnak: Rába Dániel 116, Pásztor Bence 95, Halász Bence 115, Pars Krisztián 117, Paweł Fajdek 120, Wojciech Nowicki 128, Marcel Lomnický 106, Eivind Henriksen 116, Mihajlo Kohan 103, Taylor Campbell 107, Valerij Pronkin 115 kg.

Ha ráállnának együtt a mérlegre, akkor 1.229 kilót mutatna, de eggyel többen vannak, mint a diszkoszvetők, igaz ugyanannyian mint a súlylökők.

A nehézatléták küzdelmei mellett, felvonul a sportág színre-java, így érdemes lesz ma kilátogatni az olimpiai-, világ-, és Európa-bajnokoktól hemzsegő eseményre!