Nekik is szurkolhatunk Tokióban: Burián Katalin

A tokiói olimpiáról is masszív találgatás folyt az elmúlt egy évben, mint lényegében bármelyik rendezvénnyel kapcsolatban a járvány idején. 2020 márciusától szinte mindennapos kérdések: lesz, nem lesz, elhalasztják, nem lesznek nézők, csak nézők indulhatnak rajta, csak ufók nézhetik, és egyéb nehézségek. Sorozatunkban bemutatjuk a kvótás magyarokat, ha lesz olimpia, ha nem lesz.

Az (eddig) 25 fős magyar úszócsapat egyik legérdekesebb tagja Burián Kata, aki hatalmas erőről tett tanúbizonyságot, és nehézségeit, depresszióját legyőzve először szerepelhet olimpián.

A 2016-os játékokról meglehetősen érdekes körülmények között lemaradó úszót nagyon megviselte, hogy nem utazhatott el Rióba, ráadásul edzői, pártfogoltjai is elfordultak tőle, nem támogatták abban az időszakban.

Az emberek kilencven százaléka egy ilyen csapás után valószínűleg menekülne a közegből, menekülne az uszodából, pláne úgy, hogyha ezt pszichológus is tanácsolja neki.

Burián Katalin hanyatt-homlok az ellenkezőjét tette, lelkiproblémái elől medencébe ugrott és úszott, úszott megállás nélkül. Az olimpiai részvétel gyerekkora óriási álma volt, leírhatatlan mentális erőt sugározva szelte a hosszokat.

A nehézségek ellenére egészen korrekt öt éven van túl az úszónő, világbajnoki 7. hely és Eb-bronzérem mellett egymásután ötször lett országos bajnok 200 háton.

Várható volt, hogy a szövetségi kapitány helyet szorít neki az olimpiai csapatban, mégis örömkönnyekben tört ki, amikor A-szintes úszásával kvalifikációja véglegessé vált.

Ha valaki, ő biztosan megérdemelte.