Óraműpontos lesz-e a svájci gépezet?

A svájciak számára könnyen befejeződhet a torna, ha nem kezdik el gólra váltani helyzeteiket. Az eddig még gól nélküli törököknek a győzelem sem biztos, hogy elég a továbbjutáshoz, míg az olaszok százszázalékosan fejezhetik be a csoportkört.

Olaszország – Wales 18.00 (Róma)

Akinek az Eb kezdete előtt nem volt teljesen egyértelmű, hogy Olaszország a nyári kontinenstorna egyik esélyese, azt szerintem azóta meggyőzte az „Azzurri" a csoportkör első két fordulójában. Törökországot és Svájcot egyaránt 3-0-ra verte, és már biztos továbbjutó az A-csoportban.

Mindezt úgy, mintha egy mérkőzést megnyerni az Európa-bajnokságon semmi erőfeszítést nem igényelne. A törökök ellen a csatártrió villogott, míg a svájciak ellen a középpályás Manuel Locatelli emelkedett ki.

A hátvédsor és Gianluigi Donnarumma pedig már zsinórban 10 mérkőzés óta nem kapott gólt. Kérdés, hogy a biztos továbbjutás tudatában az olaszok mennyire tartalékosan vágnak neki a Wales elleni mérkőzésnek.

Wales a Törökország elleni győzelmével bebizonyította, hogy Svájc ellen nem csak szerencsével gyűjtött be egy pontot. A walesiek közül már hárman is betaláltak. Az első meccsen Kieffer Moore, a második találkozón Aaron Ramsey és Connor Roberts szerzett gólt.

Gonosz dolog lenne Bale-elzáródásnak hívni a négyszeres Bajnokok Ligája-győztes támadó gólcsendjét, de a törökök ellen a tizenegyespontról is hibázott. Olaszország ellen ismét ott lesz a kapitány előtt az esély, hogy bizonyítson és betaláljon a kapuba.

 Svájc – Törökország 18.00 (Baku)

Svájcnak nem sikerült bekalibrálnia a lábakat, továbbra sem tud hatékony lenni a helyzeteivel. Törökország ellen csak a győzelem elfogadható Vladimir Petkovic csapatától. A Wales elleni lövőpróba után Olaszországgal szemben már alig volt helyzete a svájciaknak. Igaz, mint kiderült, nem az olaszokat kell megverni ebben a csoportban.

Viszont, ha Törökország ellen sem sikerül pontosítani, a „piros-keresztesek" búcsúznak a tornától. Ráadásul Yan Sommer nagy valószínűséggel ki fogja hagyni ezt a találkozót, miután a szövetség elengedte a csapattól, hogy jelen legyen gyereke születésénél.

Törökország eddig adós maradt azzal a játékkal, amit tőle vártunk a torna előtt. Az, hogy ezidáig gólt sem szerzett, óriási meglepetés, hiszen a Burak Yilmaz vezette támadósor próbálkozik becsületesen. Lehet, hogy már minden próbálkozás hiábavaló. Egy esetleges győzelem esetén is rezeg a léc, hogy sikerül-e a legjobb harmadik helyezettek között továbbjutnia.