Ember a sisak mögött: A könyörtelen holland vadász

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Hiába fiatal még a maga huszonhárom évével, mára már több mint 120 Forma-1-es nagydíjon van túl és minden idők legfiatalabb futamgyőztese, dobogósa, pontszerzője, no meg a száguldó cirkusz leggyorsabb körének szerzője. Hölgyeim és uraim: ő Max Emilian Verstappen, az idei szezon jelenlegi éllovasa.

Tizenhét volt, amikor 2015-ben Torro Rossoval debütált az autósportok királykategóriájában ezzel új rekordot döntve, hiszen még soha nem kezdte senki ennyire korán a pályafutását ebben a sportágban.

Életkora miatt mindenki azt mondta és hitte, hogy még nem való ide, mert nem érett meg rá pláne, hogy a Forma-3-ból rögtön a F1-be került, de Verstappen azóta már elnémította ezeket a hangokat.

Habár jelenleg a Red Bull versenyzője, tehetségét látva sokan le akartak rá csapni F3-as karrierje során, még a vörös bikák idei legnagyobb riválisa, a Mercedes is.

Elhagytuk a Red Bull Energy Stationjét, amikor megszólalt a telefonom. Niki Lauda, a Mercedes tanácsadója hívott

- vallotta be Jos Verstappen a fiáról készült Max Verstappen: Whatever it takes („Bármi áron") című dokumentumsorozat egy részében.

A Ziggo Sport által készített alkotás úgy mutatja be a hollandot, ahogyan még nem láttuk, és maga a főszereplő is meglepő őszinteséggel nyilatkozik arról, hogyan küzd meg a hírnévvel, és arról, mennyi minden kell ahhoz, hogy valaki ilyen szinten teljesítsen.

Persze nem árt, ha az ember nem egyedül száll szembe mindezzel, hanem van olyan „háttértámogatása", mint amilyen a holland versenyző szurkolótábora. Bármikor patronálják a pilótát, és több kilométert, országokat utaznak különböző versenyekre, hogy a Verstappen lelátókat megtelítsék, és narancssárgába öltözve drukkoljanak hősüknek külföldön.

Érdekesség, hogy ő szintén egy olyan személye a paddocknak, aki más állampolgársággal versenyez, mint az eredeti szülőhelye. Verstappen csakúgy, mint édesanyja Sophie Kumpen egykori gokart versenyző, belga születésű, azonban holland versenyzői licence van, és ezekben a színekben is versenyez.

Épp ezért várja például nagyon az idei Holland Nagydíjat, amely közel három és fél évtized után tér vissza a versenynaptárba.

Próbálok nem igazán belegondolni, hogy ez a hazai versenyem lesz. Nem szabad extra terhet raknod magadra. Próbálok laza maradni

- nyilatkozta, miután látta, hogy egykori csapattársának, Daniel Ricciardonak mekkora nehézséget jelentett ez az Ausztrál Nagydíjakon.

Hogy mennyire lesz ettől függetlenül majd nyugodt az kérdéses, pláne miután saját maga bevallása szerint is könyörtelen szokott lenni a pályán, és egyből lecsap minden lehetőségre, pont mint egy vad, aki megérzi a vér szagát. Ezzel egyezik meg jelmondata is, az: „Unleash the lion." („Engedd szabadjára a magadban lévő állatot.").

Egy biztos: ha a technika engedi, ő mindenkit le fog vadászni, hogy odaérjen, nem csak a nagydíjak dobogójának legfelső fokára, hanem az év végi FIA-díjátadó gáláéjára is, mint világbajnok.