Félidőben a cselgáncs-vb

118 ország 665 sportolójának részvételével vasárnap vette kezdetét a cselgáncs-világbajnokság a magyar fővárosban. Budapest nem először ad otthont ennek a rangos sporteseménynek, hiszen 2017-ben már összemérték itt tudásukat a világ legjobbjai. A Papp László Budapest Sportarénában három tatamin zajlanak a küzdelmek, egészen június 13-ig. Délelőtt a selejtezők, míg délután az éremosztó mérkőzésekre kerül sor.

Rögtön a nyitó napon győztes mérkőzésen tért vissza hosszú kihagyása után Csernoviczki Éva, aki az üzbég Gulnur Muratbaeva-t győzte le a női 48 kg-os selejtezők első fordulójában. Az edzői csapattal konzultálva úgy döntött azonban, hogy visszalép a további küzdelmektől, mivel térdsérülésből felépülve nem akarta megkockáztatni az olimpián való részvételt.

A mindössze 16 éves Mamira Luca vereséggel mutatkozott be a felnőttek között, de bőven lesz még ideje javítani a Toto Sport SE ifjúsági világbajnokának az elkövetkezendő években.

Pupp Réka hétfőn a legjobb 16 közé küzdötte magát, ám útját állta a későbbi aranyérmes japán, Ai Shishime.

Keddre már megteltek, a hét elején még igencsak foghíjas lelátók.A férfiak 73 kilogrammos versenyében Ungvári Miklósnak és Szabó Frigyesnek szoríthatott a publikum. Utóbbi a második selejtező körben vereséget szenvedett spanyol ellenfelétől, előbbi viszont ellentmondást nem tűrően menetelt előre, és a negyeddöntőben azzal a Lasha Shavdatuashvili-vel találkozott, akivel szemben a 2012-es londoni ötkarikás játékok döntőjében alul maradt, így lényegében olimpiai visszavágót láthatott a közönség.

Ungvári hatalmasat küzdött, de a hossszabbításban vereséget szenvedett, és sajnos a vigaszágon sem tudott már tovább menni, így - feltehetően utolsó világbajnokságát - a legjobb nyolc között, érem nélkül fejezte be.

A nők 57 kg-os súlycsoportjában Kármán Andrea bejutott a legjobb 16 közé, ám a negyeddöntőben útját állta az ötszörös Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes portugál Telma Monteiro. Ugyanebben a kategóriában Karakas Hedvig egy „végtelenül" hosszú mérkőzésén jutott túl brazil ellenfelén.

Az összecsapás majdnem 16 percig tartott. Sajnos ilyen előzmények után, a következő körben az orosz Anastasia Konkinának már nem volt nehéz dolga, és ipponnal győzte le Karakast. A BHSE versenyzője Tokióban javíthat, hiszen már korábban biztossá vált részvétele az ötkarikás játékokon.

Szerdán négy magyar judoka lépett tatamira. A 63 kg-os Özbas Szofi csodálatraméltó meneteléssel és bravúrgyőzelmekkel a 7. helyen zárta élete első felnőtt világbajnokságját, s ezzel bebiztosította olimpiai kvótáját. Ennek a súlycsoportnak a másik indulója az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta volt, akit ipponnal búcsúztatott a román Florentina Ivanescu.

"Karvaly", azaz Ungvári Attila az olimpiai aranyérmes Haszan Halmurzajevvel harcolt, de a magyarnak írták jóvá előbb a harmadik intést, így az első fordulóban búcsúzott. Igaz, az olimpiai kvótáján már nem nagyon kellett izgulnia, hiszen biztos helyen áll. 

Az U23-as Eb bronzérmes Tóth Benedek karfeszítéssel lépett túl a kongói Kalongán, majd alaposan megszorongotta az első kiemelt Matthias Casset, de szintén begyűjtött három intést. 

Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Eddig nem hallhattuk felcsendülni a magyar himnuszt, de csüggedésre semmi ok, még négy nap hátra van a világbajnokságból. Hét hazai versenyzőért és a magyar csapatért szoríthatunk még, így nem késő kilátogatni a Papp László Budapest Sportarénába. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni itt lehet.

Szabó Gábor