Apa, kezdődik!

Egy éves csúszás után, de június 11-én végre kezdetét veszi a labdarúgó Európa-bajnokság. Egy hónapnyi futball-dömping vár ránk, de ami talán a legfontosabb, Magyarországnak is szoríthatunk a kontinenstornán, ráadásul Budapesten négy mérkőzést is rendeznek.

1797 nap, 43 128 óra, 2 587 680 perc, 155 260 800 másodperc... Ennyi idő még soha nem telt el két torna között az Eb-k történetében. A Covid-19 járvány miatt egy évvel elhalasztott labdarúgó Európa-bajnokság nem csak emiatt rendhagyó.

A résztvevő nemzetek lehetőséget kaptak, hogy 23 helyett 26 főt nevezzenek be az Európa-bajnokságra utazó keretbe. Igaz, a mérkőzéseken továbbra is csak 23 játékosra számíthatnak a szövetségi kapitányok.

Játékvezető cserebere is történt. Először fogott össze az európai és a dél-amerikai szövetség ilyen téren, így az UEFA egyik játékvezető gárdája a Copa Americán fog tevékenykedni, míg az argentín Fernando Rapallini és csapata az Európa-bajnokságon vezet majd mérkőzéseket.

Ha már játékvezetők... Egyrészt először láthatunk a férfi labdarúgó Európa-bajnokságok történetében női bírót. Stéphanie Frappart negyedik játékvezetőként fog dolgozni a tornán. Másrészt, először használják majd a VAR-rendszert a kontinenstornán, ráadásul külön lesbíró is lesz a héttagú stábban.

Ez az Eb a helyszínek miatt is különleges, hiszen 11 ország 11 városában rendeznek mérkőzéseket az egy hónapos tornán, amire korábban még sosem volt példa. London, München, Baku, Szentpétervár, Róma, Koppenhága, Bukarest, Amszterdam, Sevilla és Glasgow mellett Budapesten, a Puskás Arénában is rendeznek majd találkozókat.