„Előre ország népe, harcra…”: Kapitányok az Eb fedélzetén 2. rész

A labdarúgó Európa-bajnokságok előtt általában minden a játékosokról szól, pedig a válogatottak kijutásában elengedhetetlen részt vállalnak a szövetségi kapitányok is. Lássuk hát, hogy kik irányítják az Eb-re kijutott nemzeteket.

Ukrajna – Andrij Sevcsenko

Andrij Sevcsenko játékoskarrierje során sem tétlenkedett a válogatottban, 111-szer húzta magára a címeres mezt, és 48 gólt szerzett, természetesen mindkét mutatóval rekordtartó az ukránoknál. A legutóbbi, 2016-os Eb-n is már az edzői stáb tagja volt – igaz, akkor még másodedzőként –, majd a kontinensviadal után őt nevezték ki szövetségi kapitánynak. Ukrajna óriási meglepetésre megnyerte selejtezős csoportját, megelőzve a címvédő portugálokat. Ezzel is jelezve Európának, számolni kell vele az esélyesek között. 44 évesen ő lesz a legfiatalabb szövetségi kapitány az Európa-bajnokságon.

Észak-Macedónia – Igor Angelovski

Igor Angelovski egy kevésbé sikeres játékoskarrier után 2013 és 2015 között a Rabotnicki csapatának vezetőedzője lett. 2015-ben rábízták azt a nehéz feladatot, hogy Észak-Macedónia szövetségi kapitányaként próbáljon meg rendet teremteni a válogatott körül. A terv nagyon is bevált, hiszen egy kiegyensúlyozott nemzeti csapatot tudott összerakni, amely kijutott az Eb-re. Angelovskira ezáltal hősként tekintenek hazájában.

Szlovákia – Stefan Tarkovic

Szlovákia szövetségi kapitánya nagyon jól ismeri a válogatottját, 2013 óta dolgozik a felnőtt keretnél. Eleinte másodedzőként számoltak vele, de 2018-ban megkapta a lehetőséget, majd 2020-ban is, hogy irányítása alá vegye a szlovák válogatottat. Az Európa-bajnokságra nagy nehézségek árán jutott csak ki északi szomszédunk. Írországot tizenegyespárbaj után, Észak-Írországot hosszabbítás után verte a pótselejtezős tornán.

Svédország – Janne Andersson

Janne Andersson már aktív labdarúgó karrierje közepén, 26 évesen elkezdett játékosedzőként dolgozni, így a most 58 éves tréner mögött már több mint 30 éves edzői tapasztalat áll. 2016-ban nevezték ki a svéd válogatott élére, miután megnyerte hazája bajnokságát akkori klubcsapatával, az IFK Norrköpinggel. A 2018-as világbajnokságon extrát hozott ki Svédországból, és egészen a negyeddöntőig vezette a „Kék-sárgákat".

Hollandia – Frank de Boer

Sokak szerint Hollandia azért nem szerepel a nyári labdarúgó Európa-bajnokság esélyesei között, mert Frank de Boer-t nevezte ki a szövetség a válogatott élére még 2020 szeptemberében. A korábbi kiváló játékos a kispadon már korántsem olyan sikeres. Több klubcsapatnál is megbukott, majd ő lett az első szövetségi kapitány a holland válogatott történetében, aki nem tudott egyet sem megnyerni első négy mérkőzése közül. Vajon az Eb-n el fogja tudni oszlatni a kétségeket vele kapcsolatban?