Az NBA 10 valaha volt legjobb játékosa 2. rész

Rengeteg világsztár pattogtatott már a parketten, most megpróbáltuk összeszedni a NBA történetének 10 legjobb játékosát. A 6-10. helyezettek után következzen a TOP5!

5. Kobe Bryant

1996-2016, Los Angeles Lakers

A Black Mamba 20 évet húzott le az NBA-ben, mindet a Los Angeles Lakersben. Tiniként került a ligába, egyből a gimiből a profik közé, és azonnal All-Star lett – 20 szezonból (ami valójában 19 a lockout miatt) 18-szor került be az álomcsapatba. Ötször ült fel az NBA trónjára, összejött neki a triplázás, két nagydöntőben ő lett a legértékesebb játékos, 2008-ban MVP lett az alapszakaszban is, emellett ő szerezte a liga történetének negyedik legtöbb pontját. Emlékezhetünk a 81 pontos meccsére, a 60 pontos döntőjére, de talán mégis az marad meg bennünk leginkább, hogy fejben mennyire profi volt, a legfontosabb pillanatokban mindig pontos volt,utolsó másodperces meccset eldöntő kosarait órákon át lehetne nézni. A tavalyi évben tragikus módon helikopter balesetben életét vesztette.

 4. Magic Johnson

1979-1991, 1996, Los Angeles Lakers

Magic Johnson az egyik legmagasabb point guard volt a történelemben, megváltoztatta a kosárlabdát. Talán leghihetetlenebb momentuma volt, amikor újoncként nagydöntőbe jutott a Lakersszel, a 6. meccsen Kareem Abdul-Jabbar sérülése miatt pedig centerként lépett pályára, szerzett 42 pontot, 15 lepattanót és 7 asszisztot, megnyerte a meccset és a döntő legértékesebb játékosa címet is. Összesen ötször nyert bajnokságot (9 döntőbe jutott be), háromszor lett a liga legjobb játékosa, a vezérletével pedig megalakult a Showtime Lakers, az egyik legszórakoztatóbb kosárlabdát nyújtó csapat. Johnson igazi szenvedéllyel kosarazott, imádta a sportot, a Birddel és ezzel együtt a Celticsszel vívott csatái pedig örökké emlékezetesek maradnak. 1991-ben, 32 évesen vissza kellett vonulnia, ugyanis elkapta a HIV-vírust.

 3. Kareem Abdul-Jabbar

1969-1989, Milwaukee Bucks, Los Angeles Lakers

Napestig sorolhatnánk Abdul-Jabbar rekordjait, amik közül sokat soha nem fognak megdönteni.Karrierje során 38.837 pontot szerzett, ami mind a mai napig a valaha volt legtöbb – bő 30 évvel visszavonulása után is –, visszavonulásakor pedig emellett a legtöbb lepattanó, a legtöbb blokk, a legtöbb lejátszott meccs és a legtöbb győzelem is a nevéhez fűződött. Olyan hosszú és sikeres karrierje volt, hogy 14 év különbséggel is Finals MVP tudott lenni. Összesen 19-szer lett All-Star válogatott, hatszor nyert bajnokságot, emellett hatszor lett a liga legértékesebb játékosa is, amit még Michael Jordan sem mondhat el magáról – emellett ő az egyetlen kosaras, aki úgy lett MVP, hogy a csapata nem jutott be a rájátszásba. Egyedi mozdulata volt a skyhook, ami az egyik legikonikusabb mozdulatsor az NBA történetében.

 2. LeBron James

2003-Napjainkig, Cleveland Cavaliers, Miami Heat, Los Angeles Lakers

Az egyetlen aktív játékos a listánkon 18 évesen került az NBA-be, egyenesen a gimiből, és sokan már akkor olyan elvárásokat támasztottak az irányába, hogy a valaha volt egyik legjobb legyen. Ő pedig pontosan így is tett. Fiatalon, teljesítőképessége csúcsán, és „öregkorában" is dominálta a ligát, a kosárlabda minden elemében kiemelkedőt nyújtva. A Király egyedül a hátán cipelte a 2007-es Cavalierst a nagydöntőig, Cleveland városának 52 év után szállított bajnoki címet, két dinasztiát is ledöntött a trónról, a 73 győzelmes Warriorst ráadásul 3-1-es hátrányból megverve a nagydöntőben többek közt azzal a blokkal a 7. meccsről, amire talán mindenki emlékszik. LeBron az egyetlen játékos a történelemben, aki elérte a 30.000 pont, 8000 lepattanó, 8000 assziszt kombót, és karrierje végére meglehet neki az egészen hihetetlen 40.000-10.000-10.000 határ is. 17-szeres All-Star válogatott, négyszeres bajnok, négyszeres Finals MVP, négyszeres MVP.

 1. Michael Jordan

1984-1993, 1995-1998, 2001-2003, Chicago Bulls, Washington Wizards

Ha a kosárlabdára gondolunk, akkor a legtöbb embernek Michael Jackson ugrik be először. MJ ötször lett a liga legértékesebb játékosa és úgy nyert hat bajnoki gyűrűt, hogy mind a hatszor ő lett az MVP és egyetlen egyszer sem hagyta, hogy hetedik meccsre kerüljön sor. Ó, és egyszer sem vesztett el nagydöntőt – ha bejutott, azt meg is nyerte. Az első triplázása után elment egy kicsit baseballozni, majd visszatért a parkettre, és ismét felült zsinórban háromszor az NBA trónjára. Air Jordan tíz szezonban szerezte a legtöbb pontot a ligában, és ugyan támadóoldalon tényleg csak azistenekhez volt mérhető a játéka, a pálya másik végén is kiemelkedőt alkotott. Hihetetlen versenyszellem volt, mindig, minden helyzetben ő akart lenni a legjobb, és ez szinte kivétel nélkül sikerült is neki. Ha valamit a fejébe vett, azt véghez is vitte, a meccsek végén pedig egyszerűen megállíthatatlan volt, bármilyen helyzetből kellett megdobnia a győztes kosarat.