Az NFL 10 valaha volt legjobb játékosa 1. rész

Napestig lehetne sorolni azokat az NFL-játékosokat, akik beírták magukat a történelemkönyvekbe, és a valaha volt legjobbak közt emlegethetjük a neveiket. Most megpróbáltuk összeszedni a 10 nagyágyút.

10. Johnny Unitas

QB, 1956-1973, Baltimore Colts, San Diego Chargers

Mikor Unitas a ligába került, a nevét sem tudták kimondani, ő viszont tett róla, hogy mindenki örökre megtanulja azt. Nyolcszor lett All-Pro és tízszer Pro Bowler, négyszer-négyszer vezette a ligát passzolt yardokban és touchdownokban is, ám ennél is nagyobb érdem, hogy háromszor lett a liga legértékesebb játékosa (MVP), amit nagyon kevesen mondhatnak el magukról. Egyszer sikerült Super Bowlt nyernie, illetve a Super Bowl éra előtt kétszer ült fel az NFL trónjára. Az 1958-as Baltimore Colts – New York Giants döntőre „a valaha volt legjobb mérkőzés" címen szoktak hivatkozni, a találkozó pedig beindította a szurkolói lelkesedést a profi amerikai foci iránt az USA-ban.

 9. Dick Butkus

LB, 1965-1973, Chicago Bears

Az NFL-történetének talán legfélelmetesebb szerelő-gépe. Azt mondják róla, hogy nem csak simán ki akart ütni a meccsből, hanem egyenesen a temetőbe akart juttatni, olyan nagyokat ütött a támadókon. Kétszer lett az Év Védője, nyolcszoros All-Pro és szintén nyolcszoros Pro Bowler, mindezt kilenc NFL-ben töltött év alatt. A listán egyedüliként nem tudott Super Bowlt nyerni csapatával.

 8. Reggie White

DE, 1985-2000, Philadelphia Eagles, Green Bay Packers, Carolina Panthers

A „Védelem Lelkésze" a hét hat napján a Biblia híve volt, a hetediken viszont szabadjára engedte az "Armageddont" az ellenfél támadói számára. Tizenöt éves karrierje során tizenháromszor lett All-Pro és Pro Bowler is, kétszer az Év Védője címet is elnyerte, egyszer pedig Super Bowlt is nyert. Terrorban tartotta az irányítókat, 198 sacket szerzett pályafutása során, ami a valaha volt második legtöbb.

 

 7. Walter Payton  

 RB, 1975-1987, Chicago Bears

Payton erőteljes futó volt, aki mindig igyekezett extra yardokat szerezni azzal, hogy erőből belement a védőkbe, viszont fizikális stílusa ellenére 13 éves pályafutása alatt mindössze egy meccset kellett kihagynia. Nyolcszoros All-Pro, kilencszeres Pro Bowler, emellett egyszer lett az Év Támadója, egyszer a liga legértékesebb játékosa (MVP), és egyszer Super Bowlt is nyert. Visszavonulásakor ő tartotta többek közt a valaha volt legtöbb futott yard, scrimmage yard és touchdown rekordját is. Személyiségéről sokat elárul, hogy az NFL róla nevezte el az Év Emberének járó díjat.

 6. Peyton Manning

QB, 1998-2015, Indianapolis Colts, Denver Broncos

Az első olyan játékos a listán, akinek a játékára még élénken emlékezhetünk, habár már öt éve, hogy visszavonult. A 18 éves pályafutás alatt felállított rekordjait egy kisebb regény lenne felsorolni, például ő dobta a legtöbb yardot és touchdownt egy szezon alatt, a legkülönlegesebb viszont talán az, hogy egyedülálló módon ötször választották az NFL legértékesebb játékosának (MVP). Emellett kétszer lett az Év Támadója, tízszeres All-Pro, tizennégyszeres Pro Bowler, kétszeres Super Bowl-győztes és 2005-ben az Év Embere címet is megkapta.