Az NBA 10 valaha volt legjobb játékosa 1. rész

Rengeteg világsztár pattogtatott már a parketten, most megpróbáltuk összeszedni a NBA történetének 10 legjobb játékosát.

10. Tim Duncan

1997-2016, San Antonio Spurs

A listánkat a valaha volt talán legjobb Power Forwarddal kezdjük, aki 19 éven át erősítette a Spurs gárdáját. Ez idő alatt 1001 győzelmet ért el, egy csapattal soha senki nem szerzett még ennyit az NBA történetében. Ötször ült fel az NBA trónjára a Spursszel, háromszor lett a nagydöntő MVP-je és kétszer a liga legértékesebb játékosa. 15-szörös All-Star válogatott, és ő az egyetlen kosaras a történelemben, aki első 13 szezonjában mindig bekerült az All-NBA és az All-Defense csapatba is. Szinte mindent hibátlanul csinált, egyszerűen, könnyedén, sallangmentesen a pálya mindkét végén.

 9. Bill Russell

1956-1969, Boston Celtics

Bill Russellnek, mint ahogy (majdnem) minden embernek, 10 ujja van. Rajta kívül viszont mindenkinek elég is ennyi, hogy magára húzza a bajnoki gyűrűit, ő azonban 11-szer nyerte meg a bajnokságot 13 éves pályafutása alatt. Egészen hihetetlen. Ötször lett a liga legértékesebb játékosa. Ugyan a támadóstatisztikái nem mutatnak olyan jól, a blokkokat és labdalopásokat pedig még nem számolták, ha lett volna Év Védője díj akkoriban, minden bizonnyal állandóan elhódította volna.

 8. Shaquille O'Neal

1992-2011, Orlando Magic, Los Angeles Lakers, Miami Heat, Pheonix Suns, Cleveland Cavaliers, Boston Celtics

Az egyik legdominánsabb játékos, aki pályára lépett a parketten: 216 centijével és 136 kilójával óriási méretekkel rendelkezett, de emellé robbanékony és agilis is volt. 1992-ben került a ligába, egyből az Év Újonca lett, majd négyszer érdemelt bajnoki gyűrűt (a Lakersszel zsinórban háromszor 2000 és 2002 között, majd a Heattel 2006-ban), háromszor lett a nagydöntő MVP-je, egyszer pedig az alapszakasz legértékesebb játékosának is megválasztották a 15-szörös All-Star játékost. Szűk két évtizedes karrierje során dupla-dupla átlagot hozott.

 7. Larry Bird

1979-1992, Boston Celtics

Bird ötször vezette a Celticst nagydöntőbe, háromszor meg is nyerte azt, a rivalizálása Magic Johnsonnal és a Lakersszel pedig népszerűségben is új löketet adott az NBA-nek. 1984 és 1986 közt zsinórban háromszor lett MVP, ami igazán különleges. Egy igazi all-around játékos volt, aki a játék minden elemében kiválót tudott nyújtani, emellett rendkívül intelligens volt, és mintha a tarkóján is szeme lett volna, olyan hát mögötti passzokat osztott ki rendszeresen. Persze arról se feledkezzünk meg, hogy az egyik legnagyobb trash talker kosaras volt, aki parkettre lépett az NBA-ben.

 6. Wilt Chamberlain

1958-1973, Harlem Globetrotters, Philadelphia/San Francisco Warriors, Philadelphia 76ers, Los Angeles Lakers

A legrégebben játszó kosaras a listánkon, Chamberlain bőven megelőzte korát, hiszen mindenki fölé nőtt akkoriban (szó szerint és metaforikusan is). Egészen hihetetlen rekordokat tart: egy meccsen 100 pontot szerzett, egy másikon 55 lepattanót jegyzett, egy szezonban 50 pontot átlagolt, karrierje során összesen 23 924 lepattanót szedett össze, aminek a közelébe sem fognak soha érni. Talán senki nem változtatta meg a kosárlabdát úgy, mint ő – konkrétan szabályokat hoztak a dominanciájának korlátozására. Egy negatívumot említhetünk a karrierje kapcsán: „csak" kétszer nyert bajnoki címet, ugyanis Bill Russell és a Celtics legtöbbször az útját állta.