Westbrook, a megosztó

Korunk egyik, ha nem a legmegosztóbb kosárlabdázója Russell Westbrook. A kilencszeres All Star játékos nemrégiben döntötte meg a megdönthetetlennek gondolt Oscar Robertson rekordját, hiszen  karrierje 182. tripla-dupláját jegyezte.

A tények hallatán jogosan merül fel a kérdés:

Hogyan lehet ez a teljesítmény megosztó a szurkolók körében?

Ehhez egy kis visszatekintésre lesz szükségünk, bár közel sem biztos, hogy teljesen érthető a megosztottság.

A 2008-as drafton negyedikként választotta őt az OKC Thunder csapata. Jó teljesítményt nyújtott és tudni lehetett, hogy nagy karriert futhat be, 2010-ben világbajnok, 2012-ben olimpiai bajnok volt a válogatottal, illetve már a harmadik szezonjában beválogatták az All Star-meccsre. Kulcsfontosságú szerepe volt a 2012-es rájátszásban is, ahol a döntőben - a többek között Kevin Durantet és James Hardent is soraiban tudó csapat - kikapott a Miami együttesétől.

Sokáig csak Durant másodhegedűse volt, de amint első számú játékossá vált, több mint 31 pontot, 10 gólpasszt és 10 lepattanót, azaz 30 pont feletti tripla-duplát átlagolt, ezzel el is nyerte a liga legértékesebb játékosának járó címet.

Bár az ezt követő két szezonban jócskán kevesebb pontot szerzett, a védjegyévé vált „tripla-duplás" szezonokat képes volt hozni.

Ezt követően Houstonba igazolt, ahol statisztikailag nem teljesített úgy, mint korábban, de karrierje legjobb dobószázalékát érte el az évben, és James Harden mellett képes volt 27 pontot átlagolni.

Ezek után sokan leírták, és állították, hogy neki a számok a legfontosabbak. Aki követte az interjúit rendre szemtanúja lehetett, hogy nem csak szavaival, de gesztusaival és reakcióival is rácáfolt erre, hiszen csapata veresége után minden egyéni sikertől függetlenül csalódottnak tűnt. Emellett több korábbi és jelenlegi társa is állította, hogy ő az egyik legjobb csapatember, akivel valaha játszott... 

Westbrook az idei szezonban nagyon gyengén kezdett - önmagához képest -, sérüléssel bajlódott, több meccset kihagyott, és nem teljesített jól. Miután teljesen egészségessé vált, minden megváltozott. Az egyik legjobb formában lévő játékos a ligában, bőven tripla-dupla felett átlagol, több lepattanót gyűjt irányítóként, mint Giannis Antetokounmpo, Nikola Jokics vagy Joel Embiid. A hab a tortán, hogy új csapatát a Wasingthon Wizardsot a rájátszásba vezényelte.

Sok szurkoló szerint olyan játékos, akit az egyéni érdekei vezérelnek. Lehet, hogy folyamatosan rekordokat dönt, és már-már hihetetlen számokat produkál nap mint nap, de mindezek mellett nagyon jó hatással van a környezetére, és amikor igazán szükség van rá, rendre jó teljesítményt képes nyújtani.

Ha már mindenáron valamit fel kell hozni ellene, nekünk egy jut eszünkbe: egyedi játékstílust képvisel, ami teljesen eltér a liga többi irányítójának játékától. Na, de bűn ez?

Mészáros Márk