Joker nagyot robbantott idén

Bár már két éve annak, hogy Joaquin Phoenix zseniálisat alakított a Joker című filmben, mégsem ő a nagy tűzijáték elkövetője. Nikola Jokics is ezt a becenevet viseli, és nagyon dübörög az NBA-ben. 

A zombori születésű szerb centert a második körben, 2014-ben draftolta a Denver Nuggets. Előtte már letette névjegyét Európában, ahol sokszor játszott irányítóként. Magassága ellenére (211 cm) jól bánt a labdával, és megtanult kiválóan passzolni. Ennek ellenére túlsúlyos volt, nem étkezett megfelelően, gyakorlatilag víz helyett is kólát ivott. Szerencséjére az amerikai ételeket nem kedveli, így könnyen formába tudták hozni a tengerentúlon.

Ezzel együtt is kevesen gondolták volna, hogy egyszer a liga legértékesebb játékosa lehet. Idén talán neki van a legnagyobb esélye a cím megnyerésére, méghozzá nem érdemtelenül. Kirobbanó formában játszik, konzisztens és sérülésekkel bajlódó csapatát a 3. helyre vezényelte a nyugati régióban. Nem mellesleg, a legtöbb (60) dupla-dupla is az ő nevéhez fűződik.

Amit érdemes kiemelni, hogy az ő esetében nem egy klasszikus centerről beszélünk, aki áll a palánk alatt és gyűjti a lepattanókat, vagy blokkolja a próbálkozásokat. Persze, ezt is csinálja, de emellett gyakorlatilag minden mást is. Irányít, gólpasszokat oszt, jól dob a vonalon kívülről, és remek befejező. Az NBA történetében neki sikerült leghamarabb eljutni a tripla-dupláig, mindössze 14 és fél percnyi játékra volt ehhez szüksége.

Minden jel azt mutatja tehát, hogy Jokics nem csak termetét, de a játéktudását tekintve is hatalmas kosaras lehet. Még mindig csak 25 éves, ám remekül alkalmazkodott a folyamatosan gyorsuló tempóhoz, és Joel Embiiddel való versenyfutása az MVP címért újra előidézte a '60-70-es éveket, amikor a centerek uralták a játékot.

Mészáros Márk