Nekik is szurkolhatunk Tokióban: Korpási Bálint

A tokiói olimpiáról is masszív találgatás folyt az elmúlt egy évben, mint lényegében bármelyik rendezvénnyel kapcsolatban a járvány idején. 2020 márciusától szinte mindennapos kérdések: lesz, nem lesz, elhalasztják, nem lesznek nézők, csak nézők indulhatnak rajta, csak ufók nézhetik, és egyéb nehézségek. Sorozatunkban bemutatjuk a kvótás magyarokat, ha lesz olimpia, ha nem lesz.

Nem volt könnyű helyzetben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, de úgy néz ki, hogy ha egy év késéssel is, de megrendezik a játékokat. S ha már megrendezik, a magyar olimpiai csapat jelentős része véglegessé vált, akikért mindenképpen izgulhatunk július végén.

Korpási Bálint

Hat birkózónk lesz ott Tokióban, közülük talán Korpási Bálint sztorija a legszebb.  

A Maci névre hallgató kötöttfogású birkózó kilenc érmet gyűjtött már vitrinjébe nemzetközi versenyeken, világ- és Európa-bajnoki címe is van, ám egy egyszerű, de szerencsétlen tényező miatt a legrangosabb eseménytől mindeddig messze járt: súlycsoportja nem volt olimpiai.

A BVSC sportolója azonban nem akart beletörődni az ötkarikamentes karrierbe, 34 évesen lemondott az édességekről, leredukálta a testsúlyát 67 kg-ra, így indulhatott a selejtezőtornán.

A negyeddöntőben ráadásul egészen hihetetlen szituációból támadt fel: hosszú másodperceken keresztül feküdt lehetetlen testhelyzetben a bolgár Dimitrov ellen, centikre a kétvállra fektetéstől. Maci azonban minden izmát megfeszítve kitört a szorításból, ráadásul még ő billentette meg ellenfelét végül.

Abban a pillanatban az egész karrierem lepörgött előttem, és arra gondoltam, nem érhet így véget a történetem

– mondta akkor Korpási Bálint a Nemzeti Sportnak. Nem ért véget, sőt, ismerve a mentális erejét, küzdeni tudását összejöhet a tizedik érme is világversenyről. Egy olimpiai.

Birkózók, akik részt vesznek az olimpián

  • Sastin Marianna (62kg)
  • Muszukajev Ismail (65kg)
  • Korpási Bálint (67kg)
  • Lőrincz Tamás (77kg)
  • Lőrincz Viktor (87kg)
  • Szőke Alex (97kg)