Az amerikai sportklubok lenyomták európai társaikat 2021-ben

A Forbes magazin legutóbb összeállított listája érdekes eredményeket hozott Európa vs. USA összevetésben.

Az, hogy mennyit ér egy klub, nagyon sok tényező függvénye.Beleszámít az egyesület értékébe többek között a játékosállománya, a sportinfrastruktúra értéke, a közösségi követőtábora és a legmagasabb szintén elért eredményei.Ezeket a listákat, igazodva a sportvilág versenynaptáraihoz, általában nyártól – tavaszig tartó időszakra állítják össze, így már elérhető a 2021-es sorrend.

Napjaink legértékesebb sportklubja a világon az amerikafoci egyik legismertebb alakulata, a Dallas Cowboys. A texasi székhelyű NFL-csapat egészen elképesztő, 5,7 milliárd dolláros árával a tavalyi, pandémiás helyzetben is 200 millió dollárral tudta növelni értékét. Nem mellesleg 2020-ban is a „Cowboyok" lettek az elsők ezen a listán 5,5 milliárd dollárral. Jelenleg tehát ez az egy sportóriás önmagában körülbelül 1710 milliárd forintot ér.

Csak az összehasonlítás kedvéért, ennyi pénzből majdnem másfélszer meg lehetne venni egyszerre a tíz legértékesebb magyar tulajdonú óriásvállalatot. A dobogóra egyébként idén is ugyanaz a két franchise fért fel, mint tavaly, a szintén észak-amerikai New York Yankees (MLB, baseball), 5,25 milliárd dollárral, valamint a New York Knicks (NBA, kosárlabda) kereken 5 milliárd dollárral. Ezek után bátran mondhatjuk, hogy az USA keleti partja uralja a sportvilágot, már, ami az anyagiakat illeti.

Az első európai klubok a top tízes listán a negyedik és ötödik helyen találhatóak, név szerint sorrendben a Barcelona és a Real Madrid focicsapatok 4,76 illetve 4,75 milliárd dolláros összértékkel.