Ember a sisak mögött: Yuki Tsunoda, a káromkodós minipilóta

Minden évben 20 kivételes kvalitással rendelkező autóversenyző körül forog az autósport királykategóriájának világa, és már a szezon elején mindent tudunk a járművekről, futamokról, ám annál kevesebbet a pilótákról magánemberként. Itt az ideje, hogy így is ismerkedjünk velük.

Temperamentumos, káromkodós és türelmetlen, mégsem latin, hanem japán : ő Yuki Tsunoda, az Alpha Tauri újonca.

Jellemezhetnénk úgyis a húszéves versenyzőt, hogy "kicsi a bors de erős", mivel a maga 159 centijével ő a legalacsonyabb a mezőnyben. Emiatt sokszor a viccek középpontjába kerül, de tipikus fiatal révén olyannyira könnyen veszi ezeket, hogy még ő is poénkodik a saját magasságával. Egy interjúban megkérdezték tőle, hogy mi az idei célja, mire azt válaszolta: „Nőni".

Tavaly is sokat káromkodtam, és ez ahhoz vezet, hogy elveszítem a fonalat, kiesek a ritmusból, szóval idén próbálok kevesebbet káromkodni - nyilatkozta még a szezonnyitón, azonban az elmúlt héten Imolában, rádión keresztül, egy perc alatt, több szitokszót mondott ki, mint megfontoltat.

Tehetsége, persze nem vonható kétségbe, hiszen egyetlen (majdnem megnyert) F2-es idény után, máris a F1-ben versenyez, és a szezonnyitón pontokat szerzett. Habár egy hete autót tört az izgágasága miatt az időmérőn, ő lehet Japán nagy reménysége, az ázsiai szigetország első Forma-1-es világbajnoka.

Mivel ő a mezőny legfiatalabb tagja, erre még sok esélye lehet, viszont érdemes résen lennie, hiszen nem ő az egyetlen hihetetlen adottságokkal megáldott „suhanc" a száguldó cirkuszban. De a legtöbbet káromkodó talán igen...

Bohár Vivien