Itt a piros, hol a piros: nem csak az olasz színek miatt lengett a piros lobogó Imolában

Hideg idő, rég nem látott izgalmak és kiszámíthatatlanság. 2021 eddig zseniálisan keveri a kártyákat, szó szerint száguldó „cirkuszt" hozott létre az Emilia-Romagna Nagydíjon, melynek győztese Max Verstappen és a Red Bull lett.

A szabadedzések alapján mindenki azt gondolhatta, hogy Bottas vezetésével a Mercedes visszatért a régi kerékvágásba, azonban ez az egész sehol nem volt már a szombati időmérőn. Habár a pole pozíciót Hamilton nyerte meg (saját meglepetésére is), csupán harmincöt ezred volt közötte és a második helyen végző Perez között, aki életében először indulhatott az első sorból. Míg ők örülhettek, addig Bottas például egyáltalán nem lehetett büszke a nyolcadik rajtpozíciójával, csakúgy ahogy Alonso sem volt elégedett a 15. helyével. Ráadásul 2017 óta először győzte le őt csapattársa az időmérőn.

Vasárnap mindenki izgatottan várhatta a délutáni rajtot az előző napi gumistratégiának köszönhetően, azonban az eső szó szerint elmosta a terveket. A 63 körös futam alatt nemcsak a biztonsági autó, a büntetések és a balesetek jelentették az izgalmat, hanem a gumihasználat is, hiszen egyáltalán nem volt mindegy melyik csapat mikor vált slickekre a vizes aszfalton.

Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Hasan Bratic

Elsőnek végül Vettel vállalta be ezeket, azonban az FIA rosszul időzített büntetése miatt, nem hogy nyert volna a kerékcserével, még vissza is esett jó pár helyet. „Talán éppen megtelt a kávégépük filtere, és cserélni kellett..." - nyilatkozta a bosszús német a versenyt követően, miután jóval később kapta meg a 10 másodperces szankcióját, mint kellett volna.

Nem csak ő lehetett csalódott a leintést követően, hanem Bottas és Russel is, akik egymásnak ütközve okoztak riadalmat, majd piros zászlót, ami miatt le is állították a versenyzést egy ideig.

Ez leginkább Hamiltonnak jött jól, mivel pont akkor törte le az első szárnyának egy részét, így amíg állt a futam, addig a szerelők helyre tudták állítani a kocsiját. Végül a második helyen fejezte be az imolai versenyt, Norris és Leclerc előtt, akik életük egyik legjobb futamát teljesítették.

 Végeredmény - Emilia-romagna Nagydíj

  1. Max Verstappen
  2. Lewis Hamilton
  3. Lando Norris

Egyéni pontverseny

  1. Lewis Hamilton - 44 pont
  2. Max Verstappen - 43 pont
  3. Lando Norris - 27 pont

Konstruktőri pontverseny

  1. Mercedes - 60 pont
  2. Red Bull - 53 pont
  3. McLaren - 41 pont

Bohár Vivien