Sérülésmegelőzés

A koronavírus-járvány alatt sokan kezdtek el rendszeresen mozogni, olyanok is, akik korábban nem sportoltak rendszeresen. Azonban, ha az ember nem elég körültekintő és nem készíti fel a szervezetét a szokatlan terhelésre, megnő a sérülés kockázata.

Az utóbbi másfél év pozitív hozadéka, hogy nőtt a szabadidős sportokra az emberek igénye. A legnépszerűbbek ezek közül a gyaloglás, futás, az otthoni edzések és a kerékpározás. De ahogy növekszik a sporttal töltött idő, úgy nő a sportsérülések, és még inkább a sporttal kapcsolatos túlterheléses ártalmak gyakorisága is.

Sajnos sokszor az akarat nagyobb, mint a fizikai felkészültség

Az amatőr sportolók jellemzően nem veszik figyelembe a korukat, testsúlyukat és az általános egészségi állapotukat. Futók esetében elmondható, hogy nem figyelnek arra, milyen cipőben és talajon futnak.

Nem megfelelően választják meg a terhelést, nem ismerik a helyes futótechnikát vagy nincs felépített edzésterv. Nem fordítanak kellő figyelmet a bemelegítésre, levezetésre vagy a törzs megerősítésére. Futóknál így jellemző probléma a csonthártyagyulladás, a sarokfájdalom, az iliotibiális szalag gyulladása, a különböző térd sérülések és a gerincfájdalom.

A nem megfelelően végzett erősítő edzések is kockázatosak lehetnek

Fiataloknál jellemző, hogy sokszor a gyors és látványos izomtömeg-növelés érdekében, rosszul felépített edzésterv és szakember segítsége nélkül, ötletszerűen edzenek, választanak súlyokat. Számukra az eredményt a bicepsz körfogata és a kinyomott súly nagysága határozza meg. Náluk gyakran sérül a rotátor köpeny, a bicepsz ina, vagy teniszkönyök is kialakulhat.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mint az élet többi területén, úgy a sportban is fontos a fokozatosság és a rendszeresség. A korra, nemre, testsúlyra mindenképpen figyelemmel kell lenni a kívánt célok elérése érdekében! Kezdetben ezért mindenképpen érdemes edzők, szakemberek segítségét kérni.